Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
22. januar 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-1170621426
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 338 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 338 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren oplyse, om kontrollen med og konsekvensen afindsmugling af fyrværkeri, herunder romerlys, i forbindelsemed større fodboldkampe er tilstrækkelig?”Svar:
1.
I forbindelse med afviklingen af fodboldkampe er det som udgangs-punkt fodboldklubberne, der sørger for opretholdelse af ro og orden indepå stadion. Politiet er derfor som udgangspunkt ikke til stede inde på sta-dion. Hvis der er risiko for eller konkret opstår mere omfattende uro indepå stadion, vil politiet dog naturligvis træde til og medvirke til at genopret-te ro og orden på stedet.Til at varetage opgaven med at sikre ro og orden på stadions har fodbold-klubberne tilknyttet et antal kontrollører – det vil sige personer, der førerkontrol med tilskuerne, herunder adgangskontrol.Det er klubbernes ansvar at sørge for, at der er et tilstrækkeligt antal kon-trollører til stede, og at kontrollørerne i forbindelse med adgangskontrol tilstadion i fornødent omfang bl.a. foretager visitation af tilskuerne.2.
Det kan herudover mere generelt oplyses, at Dansk Boldspil-Union(DBU) har fastsat interne regelsæt, som indeholder bestemmelser om enrække sikkerheds- og ordensmæssige aspekter i forbindelse med afviklingaf fodboldkampe.DBU har således bl.a. udstedt et cirkulære om sikkerhed og orden på fod-boldstadioner, som klubberne tager udgangspunkt i ved fastsættelse af in-terne sikkerhedsregler. Det fremgår bl.a. heraf, at det er forbudt at besiddeog/eller anvende pyrotekniske artikler omfattet af lov om fyrværkeri ogandre pyrotekniske artikler på danske fodboldstadioner, før, under og efteren kamp.Endvidere er der i cirkulæret fastsat detaljerede retningslinjer for, hvordansituationer med anvendelse af pyrotekniske artikler under en kamp skalhåndteres.3.
Justitsministeriet kan yderligere oplyse, at ét af initiativerne i den fælleshandlingsplan ”Gode fodboldoplevelser for alle,” som er oversendt til Fol-ketingets Retsudvalg den 12. december 2012 (REU, Alm. del - bilag 110),2
indebærer, at Divisionsforeningen og DBU vil indskærpe over for fod-boldklubberne, at muligt strafbare forhold begået inde på stadion som ud-gangspunkt bør anmeldes til politietEt andet initiativ i handlingsplanen indebærer, at der vil blive gennemførten ændring af lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder, hvorvedpolitiet får hjemmel til – efter en konkret risikovurdering – at meddelefodboldklubberne påbud om den sikkerhedsmæssige afvikling af idrætsbe-givenheder omfattet af loven. Et sådant påbud vil eksempelvis kunne inde-bære, at der stilles krav om brug af et bestemt antal kontrollører, bl.a. medhenblik på mere konsekvent adgangskontrol til stadion.
3