Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1177372_0001.png
1177372_0002.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
13. november 2012Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Cecilie Maarbjerg QvistSagsnr.: 2012-0030-1039Dok.:561641
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 (Alm. del), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. oktober 2012. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, om Kriminalforsorgen stiller compute-re og netværksadgang til rådighed for indsatte, der skal brugeIT i forbindelse med en uddannelse?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at indsatte under uddannelsei lukkede fængsler og arresthuse har mulighed for at benytte et sikret pc-netværk, som er til rådighed i skolens regi. Gennem netværket har indsattemulighed for i begrænset omfang at tilgå internettet. Det er hovedsageligtinternetsider med relevant pædagogisk indhold, men også internetsidermed almen interesse såsom de største danske aviser, nyheder fra BBC oglignende, der er tilgængelige. Internetadgang er blot et af elementerne i detsikrede pc-netværk, som også giver mulighed for, at de indsatte eksempel-vis kan få støtte til læse- og skrivevanskeligheder.I lukkede fængsler og arresthuse kan de indsatte derudover kun i ganskesærlige tilfælde, og kun når det er foreneligt med ordens- og sikkerheds-mæssige hensyn, få tilladelse til at få udleveret en computer, jf. § 2, stk. 3,4. pkt., i bekendtgørelse nr. 1046 af 4. november 2009 om indsattes ad-gang til at medtage, besidde og råde over egne genstande m.v. og penge ikriminalforsorgens institutioner. Computeren må i givet fald ikke have in-ternetadgang.I åbne fængsler har indsatte, der er under uddannelse, mulighed for at an-vende IT i fængselsskolerne, hvor der er almindelig internetadgang medbegrænsede restriktioner.Derudover kan indsatte i åbne fængsler få tilladelse til at få udleveret egencomputer på cellen, hvis uddannelsesmæssige hensyn i det enkelte tilfældetaler derfor. Det bemærkes, at der kun kan gives internetadgang, når særli-ge grunde taler derfor, og det er foreneligt med ordens- og sikkerhedsmæs-sige hensyn, jf. § 2, stk. 3, pkt. 2-3, i ovennævnte bekendtgørelse. Den ind-satte skal selv afholde udgiften til evt. internetadgang.
2