Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1191926_0001.png
1191926_0002.png
STATSMINISTERIETCHRISTIANSBORGPrins Jørgens Gård 11, 1218 København KTelefon 33 92 33 00 - Telefax 33 11 16 65
Dato: 7. december 2012J.nr.:149-0003
Folketingets RetsudvalgChristiansborg
Statsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 266 (REU – alm. del) stillet afRetsudvalget efter ønske fra Peter Skaarup (DF)

Spørgsmål nr. 266:

”Retsudvalget har stillet en række skriftlige spørgsmål til såvel statsministeren somjustitsministeren til procedurerne for ministerudpegning og specifikt til processen ved-rørende Henrik Sass Larsens kandidatur til en ministerpost, hvoraf en betydelig del afspørgsmålene blev stillet allerede 17. oktober 2011,og hvor sikkerhedsgodkendelse afministre var et gennemgående tema i spørgsmålene. Mener statsministeren, at det erudtryk for god regeringsførelse, at besvarelserne af disse skriftlige spørgsmål ikke in-deholder de betragtninger som Statsministeriet overbragte Ombudsmanden i en hen-vendelse af 6. juli 2012, hvor man gør Ombudsmanden opmærksom på, at det ikke eren betingelse for, at statsministeren kan udnævne en person til minister, at den pågæl-dende person sikkerhedsgodkendes? Først over to måneder efter denne henvendelse tilOmbudsmanden fortæller statsministeren på et åbent samråd i Folketingets Retsud-valg, at der er tale om en misforståelse, hvis man har troet, at Henrik Sass Larsen ikkekunne sikkerhedsgodkendes, idet en minister ikke sikkerhedsgodkendes. Hvorfor kun-ne statsministeren ikke i forbindelse med besvarelsen af de omtalte skriftlige spørgs-mål fra Retsudvalget helt klart meddele netop dette, at der var tale om en misforståel-se, for så vidt der i spørgsmålene blev spurgt til Henrik Sass Larsens eller andre mini-sterkandidaters sikkerhedsgodkendelse samt proceduren herfor?”
-2-

Svar:

Som bekendt valgte jeg under et åbent samråd i Retsudvalget mandag den 24. septem-ber 2012 at oplyse om den generelle procedure, som anvendes ved sikkerhedstjek afministeremner, og jeg gjorde det helt klart, at ministeremner ikke skal sikkerhedsgod-kendes. Det valgte jeg at gøre, fordi det var min vurdering, at der på daværende tids-punkt havde fået hobet sig en række misforståelser op med hensyn til proceduren ogfremgangsmåden i forbindelse med Politiets Efterretningstjenestes sikkerhedstjek afministeremner. Som jeg også gav udtryk for under samrådet, var det min vurdering, atmisforståelserne efterhånden havde fået et omfang og en karakter, som gjorde det nød-vendigt at få ryddet dem af vejen.I forhold til de skriftlige spørgsmål fra Retsudvalget – som omtales i dette spørgsmål –går jeg ud fra, at der sigtes til min besvarelse af spørgsmål nr. 50-57 stillet af Folketin-gets Retsudvalg efter ønske fra Inger Støjberg (V), og som blev besvaret samlet den 4.november 2011.I den forbindelse bemærkes, at jeg i min besvarelse af spørgsmål nr. 50 anfører, at”[j]eg hverken kan eller vil komme ind på de nærmere omstændigheder omkring denkonkrete sag, ligesom jeg af principielle årsager ikke ønsker at kommentere den pro-cedure mv., som anvendes, når der gennemføres sikkerhedstjek af ministre”. Detfremgår således eksplicit af besvarelsen, at der i forhold til ministre (alene) gennemfø-res et sikkerhedstjek.I tilknytning hertil skal det bemærkes, at jeg allerede i en besvarelse den 24. oktober2011 af spørgsmål nr. S 265 fra Inger Støjberg (V) udtrykkeligt gjorde Folketingetopmærksom på, at det er statsministeren, der til Dronningen indstiller, hvem der skaludnævnes til minister. Endvidere har jeg ved senere lejligheder gjort Folketinget op-mærksom herpå.Statsministerens kompetence følger af grundlovens § 14 og indebærer, at det er stats-ministeren som træffer beslutningen om, hvem der skal eller ikke skal udnævnes tilminister. Det følger således også af det anførte, at ministeremner ikke skal sikkerheds-godkendes.Med venlig hilsen
Helle Thorning-Schmidt