Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1197428_0001.png
1197428_0002.png
1197428_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
17. december 2012PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-1131602977
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 264 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 264 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kan ministeren oplyse hvor mange ledige politipatruljer, dergennemsnitligt er til rådighed i København på en almindelighverdagsaften, og om dette giver anledning til en betænkeligsituation, hvis der sker en grov kriminel handling, f.eks. etdrab?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmo-det om en udtalelse fra Københavns Politi, som har oplyst, atder opereres med to begreber i forhold til disponeringen af po-litiindsatsen i København:Det primære beredskab.Beredskabet består udover personaleressourcer af et antal køre-tøjer (patruljevogne, hundevogne, motorcykler og køretøjer til-knyttet efterforskningsafdelingerne), der på den aktuelle vagter direkte til rådighed for Vagtcentralen, som har ansvaret forden operative disponering i hele politikredsen. Antallet af pa-truljer, der er til rådighed for det primære beredskab, er diffe-rentieret i forhold til tidspunktet på døgnet og den aktuelleugedag. Denne fordeling er foretaget på baggrund af analyservedrørende det forventede antal opgaver på den enkelte vagt.Det sekundære beredskab.Alle øvrige politienheder i Københavns Politi (lokalpoliti, mål-rettede indsatser, færdselskontroller, specialpatruljer og lig-nende) vil i tilfælde af et akut behov i et kortere eller længeretidsrum kunne overføres til det primære beredskab, såfremtvagtchefen skønner det påkrævet. Dette beror alene på vagt-chefens vurdering og kan således effektueres straks.På denne baggrund er det ikke muligt nærmere at opgøre antal-let af ledige patruljer i Københavns politikreds som anført ispørgsmålet, da samtlige ressourcer i princippet er til rådighedfor Vagtcentralen, såfremt det skønnes nødvendigt.Det kan i øvrigt oplyses, at de opgaver, der indgår til bered-skabet – typisk via anmeldelser fra 112 og 114 – tildeles enprioritering, således at grove kriminelle handlinger, såsom voldog drab, altid har højeste prioritet, som er ”vogn sendesstraks”. Mindre hastende opgaver som eksempelvis ”musik til2
ulempe” eller ”parkering til ulempe” eller lignende har der-imod som udgangspunkt en lavere prioritering, hvilket indebæ-rer, at patruljer straks kan omdirigeres, såfremt en opgave medhøjere prioritet dukker op.Københavns Politi har afsluttende bemærket, at det er politi-kredsens klare opfattelse, at der altid i politikredsen vil værepatruljer til rådighed i tilfælde, hvor der er tale om grov krimi-nalitet, eksempelvis drab.I tilknytning til bemærkningerne fra Københavns Politi skalRigspolitiet tilføje, at i tilfælde af større hændelser vil Køben-havns Politi i fornødent omfang kunne rekvirere assistance fraberedskabet i andre politikredse. En sådan assistance vil blivekoordineret via Rigspolitiet.”
3