Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1201201_0001.png
1201201_0002.png
1201201_0003.png
1201201_0004.png
1201201_0005.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
3. januar 2013StrafferetskontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-1124598630
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 257 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 257 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvorvidt ministeren har vurderetog taget stilling til hvilke initiativer, der bør iværksættes foryderligere at begrænse anbringelsen af unge under 18 år i ar-resthusene, som lovet i ministerens svar til Folketingets Rets-udvalg på spørgsmål nr. 765 (2011-12)?”

Svar:

1.

Som oplyst i besvarelsen af spørgsmål nr. 390 fra Folketingets Retsud-valg (Alm. del 2011-12), har Rigsadvokaten gennemført en høring af allelandets politikredse om praksis med hensyn til anbringelse af unge ifængsler eller arresthuse både før og efter grundlovsforhør.Det fremgår videre af besvarelsen, at Rigsadvokaten på den baggrund villedrøfte anbringelsen af unge under 18 i arresthus eller fængsel med politi-kredsene, og at det ville indgå i disse drøftelser, om der kan peges på yder-ligere initiativer med henblik på at sikre, at varetægtsfængslede unge somudgangspunkt og hurtigst muligt anbringes i en sikret institution, og omdet i videre omfang end i dag i praksis vil være muligt at anbringe ogsåanholdte unge under 18 år i en sikret institution.I besvarelsen af spørgsmål nr. 765 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del2011-12) tilkendegav Justitsministeriet, at ministeriet ville anmode Rigs-advokaten om i drøftelserne også at inddrage spørgsmålet om samtykke-kravet i retsplejelovens § 765, stk. 1, i forbindelse med varetægtsfængslingaf unge under 18 år i surrogat i en sikret institution.

2.

Justitsministeriet har modtaget en udtalelse af 29. august 2012 fra Rigs-advokaten herom. Udtalelsen vedlægges til orientering.

2.1.

For så vidt angår anbringelse af varetægtsfængslede unge under 18 åroplyser Rigsadvokaten, at det fremgår af politikredsenes tilkendegivelser,at politikredsene altid foretager en nøje konkret vurdering af, hvorvidt enperson under 18 år – henset til dennes alder samt karakteren og grovhedenaf den påsigtede kriminalitet – bør begæres varetægtsfængslet, og at politi-kredsene i overensstemmelse med retningslinjerne i Rigsadvokatmeddelel-se nr. 4/2007 som altovervejende hovedregel begærer 15-17-årige anbragt isikrede institutioner, jf. retsplejelovens § 765.Rigsadvokaten nævner i den forbindelse bl.a., at det efter det oplyste ikke2
er kredsenes erfaring, at unge under 18 år nægter at samtykke i anbringelsei sikret institution.Rigsadvokaten konkluderer, at Rigsadvokaten ikke på nuværende tids-punkt kan pege på yderligere konkrete initiativer med henblik på at sikre,at varetægtsfængslede unge som udgangspunkt og hurtigst muligt anbrin-ges i en sikret institution.Rigsadvokaten anfører herefter, at anklagemyndigheden fortsat vil væremeget opmærksom på spørgsmålet om varetægtsfængsling af unge under18 år, og at Rigsadvokaten løbende vil følge udviklingen på området, her-under ved drøftelser i anklagemyndighedens fagudvalg om personfarligkriminalitet, med henblik på at vurdere, om der måtte opstå grundlag for ativærksætte nye initiativer.Rigsadvokaten oplyser i øvrigt, at Rigsadvokaten i 2012 gennemfører etleanprojekt, der fokuserer på at nedbringe varetægtsfængslingers længde.

2.2.

For så vidt angår anbringelse af anholdte unge under 18 år oplyserRigsadvokaten, at det fremgår af politikredsenes tilkendegivelser, at dersom hovedregel alene sker anbringelse i arresthus eller fængsel natten overi tilfælde, hvor det henset til karakteren og grovheden af den påsigtedekriminalitet er vurderingen, at den pågældende skal fremstilles i grund-lovsforhør den følgende dag.Rigsadvokaten oplyser videre, at der herudover i visse tilfælde sker an-bringelse af 15-17-årige anholdte i arresthus eller fængsel, hvis det er vur-deringen, at afgørende hensyn til efterforskningen, f.eks. anholdelse og af-høring af eventuelle medgerningsmænd på fri fod, nødvendiggør det, ellerhvis den unge har været eftersøgt af politiet og pågribes om aftenen ellernatten, og sagsbehandlingen af den pågældende sag først kan ske næstedag.Rigsadvokaten bemærker hertil, at det er Rigsadvokatens opfattelse, at an-tallet af unge anholdte, der anbringes natten over i arresthus eller fængsel,bør begrænses mest muligt. Rigsadvokaten har derfor i Rigsadvokatmed-delelse nr. 4/2007 præciseret, at anbringelse af 15-17-årige anholdte nattenover i arresthus eller fængsel som altovervejende hovedregel alene bør skei tilfælde, hvor det er vurderingen, at den pågældende skal fremstilles igrundlovsforhør den følgende dag. Rigsadvokaten har endvidere præcise-ret, at der herudover kun helt undtagelsesvist bør ske anbringelse af 15-17-3
årige anholdte natten over i arresthus eller fængsel, og da kun i tilfælde,hvor der er tale om alvorlig kriminalitet, og hvor afgørende hensyn til ef-terforskningen nødvendiggør en sådan anbringelse, f.eks. fordi der er ger-ningsmænd på fri fod.For så vidt angår mulighederne for at anbringe også anholdte 15-17-årige isikrede institutioner inden fremstilling i grundlovsforhør er det på det fore-liggende grundlag Rigsadvokatens opfattelse, at det ikke vil være muligt.Rigsadvokaten peger i den forbindelse på, at flere politikredse har tilken-degivet, at de sikrede institutioner først kan modtage de unge, når rettenhar truffet afgørelse om varetægtsfængsling i surrogat, jf. § 29, stk. 1, i be-kendtgørelse nr. 1093 af 21. september 2010 om magtanvendelse over forbørn og unge, der er anbragt uden for hjemmet.Rigsadvokaten henviser i øvrigt bl.a. til, at flere politikredse har tilkende-givet, at afstanden til de sikrede institutioner en række steder i landet villemedføre, at den unge i givet fald ville skulle bruge uforholdsmæssigt me-get tid i bil til og fra den sikrede institution, idet den pågældende som ud-gangspunkt ville skulle fremstilles i grundlovsforhør dagen efter i politi-kredsen.Rigsadvokaten oplyser i øvrigt at ville følge området, herunder ved løben-de drøftelser med politikredsene i anklagemyndighedens fagudvalg forpersonfarlig kriminalitet, med henblik på at der også fremover i politikred-sene er det fornødne fokus på, at anbringelse af unge under 18 år i arrest-huse og fængsler begrænses mest muligt.

3.

Jeg har noteret mig, at Rigsadvokaten fortsat vil være meget opmærk-som på spørgsmålet om varetægtsfængsling af unge under 18 år, og atRigsadvokaten løbende vil følge udviklingen på området.Jeg har endvidere noteret mig, at det på det foreliggende grundlag er Rigs-advokatens opfattelse, at det ikke er muligt at anbringe anholdte børn ogunge under 18 år i sikrede institutioner, bl.a. under henvisning til de geo-grafiske afstande, men at Rigsadvokaten har præciseret Rigsadvokatmed-delelse nr. 4/2007 med henblik på, at antallet af anholdte unge, der anbrin-ges natten over i arresthus eller fængsel, begrænses mest muligt. Rigsad-vokaten vil i øvrigt følge området.
4
Jeg er på den baggrund enig med Rigsadvokaten i, at der på nuværendetidspunkt ikke er grundlag for at iværksætte yderligere konkrete initiativerpå området.Under henvisning til kredsenes erfaringer med samtykkekravet i retspleje-lovens § 765 har jeg endvidere ikke fundet anledning til at tage skridt til enændring af bestemmelsen.
5