Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:21. november 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-1117Dok.:597089
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 247 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 247 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren redegøre for baggrunden for, at man i Køben-havns Politi modsat politiet i Storbritannien og Sverige har be-sluttet ikke at sætte det ridende politi ind i forbindelse meduroligheder?”Svar:
1.
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der oplyser, at Københavns Politi har oplyst, atRytterisektionen ikke været anvendt til nedkæmpelse af uroligheder oglignende.Det skyldes, at en sådan anvendelse af politiheste forudsætter en særligtræning af hestene, ligesom anvendelse af heste i sådanne situationer gene-relt må anses for at være forbundet med risiko for, at såvel borgere somrytter og hest kan komme til skade.2.
Rigspolitiet har herudover oplyst følgende:”Københavns Politi har supplerende oplyst, at Rytterisektioneni Københavns Politi i begrænset omfang har været benyttet iforbindelse med fodboldkampe, hvor den primært har væretbenyttet til afpatruljering af Fælledparken og overvågning afparkeringsområder.I de tilfælde, hvor situationen i forbindelse med fodboldkampehar udviklet sig til uroligheder eller optøjer, har det ridende po-liti imidlertid trukket sig tilbage og således ikke deltaget i be-kæmpelse af uroligheder. Dette skal også ses i lyset af, at derikke er fastsat regler i politiloven eller andre steder for anven-delse af politiheste som magtmiddel.Københavns Vestegns Politi, som tidligere har rekvireret Ryt-terisektionen til assistance i forbindelse med risikokampe, harendvidere oplyst, at Rytterisektionen i disse situationer har væ-ret anvendt på samme måde som beskrevet af Københavns Po-liti.Københavns Politi har yderligere oplyst, at Rytterisektionenaldrig har været benyttet i forbindelse med potentielt voldeligedemonstrationer. Sektionen har derimod ofte været anvendtsom et supplement til det Mobile Indsats Koncept (MIK), her-under eksempelvis i forbindelse med FN’s klimatopmøde COP15, hvor rytterisektionen blev benyttet til at afpatruljere degrønne områder omkring Bella Centret, hvor sektionen på2
grund af hestenes fremkommelighed og rytternes gode udsynvar yderst effektive.Derudover har rytterisektionen ofte været anvendt som et sup-plement til sikkerheden ved kongelige arrangementer, hvor derhar været anvendt hestetrukken karet.Københavns Politi er ikke umiddelbart bekendt med erfaringeri England og Sverige med anvendelse af politiheste til de op-gaver, som Rytterisektionen har udført. Derimod er det vel-kendt, at politiheste i disse lande tillige anvendes til bekæm-pelse af uroligheder.Da dette som anført ikke har været tilfældet i Danmark, er detefter Københavns Politis opfattelse ikke relevant at dragesammenligninger med disse landes erfaringer med ridende po-liti.”
3