Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1185182_0001.png
1185182_0002.png
1185182_0003.png
1185182_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. november 2012PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-1058566432
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 24 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Jespersen (V).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 24 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Udlændingelovens § 35 giver mulighed for på særlige vilkårat frihedsberøve asylansøgere, der har begået kriminalitet. Vilministeren redegøre for i hvilket omfang denne bestemmelsebliver anvendt?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet ud-talelser fra Rigsadvokaten og Rigspolitiet.Rigsadvokaten har oplyst følgende:”Efter udlændingelovens § 35, stk. 1, kan en udlænding vare-tægtsfængsles, hvis der er bestemte grunde til at anse vare-tægtsfængsling for nødvendig for at sikre udlændingens tilste-deværelse under sagen og eventuel appel, indtil eventuel be-stemmelse om udvisning kan fuldbyrdes, og når:1) udlændingen ikke har fast bopæl her i landet, og der er be-grundet mistanke om, at udlændingen har begået en lovover-trædelse, der kan medføre udvisning efter udlændingelovens§§ 22-24, eller2) udlændingen er indrejst i strid med et indrejseforbud.Udlændingelovens § 35, stk. 1, supplerer retsplejelovens al-mindelige bestemmelser om varetægtsfængsling og får såledesnavnlig betydning i tilfælde, hvor der er spørgsmål om udvis-ning, uden at betingelserne for varetægtsfængsling efter rets-plejeloven er opfyldt.Udlændingelovens § 35, stk. 2, omhandler varetægtsfængslingefter straffens udståelse af asylansøgere, der ved endelig domer udvist efter udlændingelovens §§ 22-24.Det er ikke muligt via politiets sagsstyringssystem (POLSAS)at tilvejebringe nærmere statistiske oplysninger om anvendel-sen af udlændingelovens § 35.”Rigspolitiet har oplyst følgende:”1. Anvendelsesområdet for udlændingelovens § 35 omfatterogså tiden efter afsoning af den idømte straf med henblik på atsikre udlændingens tilstedeværelse ved fuldbyrdelsen af en ud-visningsdom.2
Det tilstræbes i videst muligt omfang, at udsendelsen af en ud-visningsdømt udlænding kan ske i umiddelbar tilknytning til(prøve-)løsladelsen efter afsoning af den idømte straf. Arbejdetmed at tilvejebringe forudsætningerne for en udsendelse – her-under fremskaffelse af rejsedokumenter og eventuelle nødven-dige indrejsetilladelser fra myndighederne i hjemlandet – star-ter således så vidt muligt op, medens udlændingen stadig afso-ner.Er det ikke muligt at udsende udlændingen i umiddelbar til-knytning til (prøve-)løsladelsen, eksempelvis fordi der fortsatmangler de nødvendige rejsedokumenter mv., eller fordi ud-lændingen har en verserende asylsag (henvendelse til hjem-landsmyndigheder kan først ske, når asylsagen er endeligt af-sluttet med et afslag), vil udlændingen blive søgt varetægts-fængslet i medfør af udlændingelovens § 35, herunder be-stemmelsen i stk. 2, i tilfælde af en verserende asylsag, og va-retægtsfængslingen vil blive søgt forlænget, indtil det tids-punkt, hvor udvisningen kan fuldbyrdes med en udsendelse.

2.

Der kan forekomme tilfælde, hvor politiet eller domstolenevurderer, at der ikke er grundlag for at varetægtsfængsle enudvist udlænding efter afsoning af den idømte straf. Det kaneksempelvis være tilfældet, hvor udlændingen ikke har væretvaretægtsfængslet under behandlingen af straffesagen eller ef-ter dom og indtil afsoning, og/eller det pådømte forhold har enbegrænset karakter/har medført en kortere frihedsstraf. Det kanogså forekomme, at tidsperspektivet for en udsendelse eller forafslutningen af en asylsag er så langt/usikkert, at det vil stridemod almindelige proportionalitetsprincipper overhovedet ativærksætte en varetægtsfængsling i medfør af § 35. I sådannetilfælde vil udlændingen som det helt klare udgangspunkt blivepålagt at tage ophold i Center Sandholm og pålagt såkaldt”kriminel meldepligt” i medfør af udlændingelovens § 34, stk.4.Der kan endvidere forekomme tilfælde, hvor politiet ellerdomstolene – efter nogen tid – ikke finder grundlag for at for-længe en iværksat frihedsberøvelse efter lovens § 35. Det kaneksempelvis være begrundet med, at politiets udsendelsesbe-stræbelser trækker ud, eksempelvis som følge af meget langesagsbehandlingstider hos hjemlandets myndigheder i forbin-delse med udstedelse af rejsedokumenter/hjemrejse-tilladelser.Det kan endvidere være begrundet med, at behandlingen af enverserende asylsag trækker ud.Det kan i den forbindelse oplyses, at Rigspolitiet underretterasylmyndighederne (Udlændingestyrelsen og Flygtningenæv-net), når en udlænding med en verserende asylsag udvises veddom, således at asylmyndighederne har mulighed for at priori-3
tere behandlingen af sagen, blandt andet med det formål at be-grænse udstrækningen af en iværksat varetægtsfængsling. Poli-tiet skal således løbende sikre sig, at en iværksat og forlængetvaretægtsfængsling er proportional. Dette følger af Danmarksinternationale forpligtelser, herunder blandt andet Den Euro-pæiske Menneskerettighedskonvention.I den forbindelse spiller den tidsmæssige udstrækning af vare-tægtsfængslingen en væsentlig rolle – også selv om der ikke iudlændingeloven er fastsat en absolut længstetid for varetægts-fængslinger efter § 35. En udlænding, der løslades efter en va-retægtsfængsling i medfør af § 35, vil som det klare udgangs-punkt blive pålagt ophold i Center Sandholm og pålagt melde-pligt i medfør af lovens § 34, stk. 4.

3.

Sammenfattende er det Rigspolitiets opfattelse, at mulighe-den for at varetægtsfængsle en domsudvist udlænding i medføraf udlændingelovens § 35 i tiden fra (prøve-)løsladelse efterafsoning af den idømte straf, og indtil udvisningen kan fuld-byrdes med en udsendelse, anvendes i videst muligt omfanginden for de rammer, der følger af Danmarks internationaleforpligtelser.Rigspolitiet kan afslutningsvis oplyse, at langt hovedparten afde udlændinge, der udvises ved dom, udsendes i umiddelbartilknytning til (prøve-)løsladelsen eller efter en helt kortvarigvaretægtsfængsling efter § 35. Behovet for længerevarende va-retægtsfængslinger forekommer navnlig over for udlændingemed en verserende asylsag, eller hvor der er lange sagsbehand-lingstider hos hjemlandets myndigheder i forbindelse med ud-stedelse af rejsedokumenter/hjemrejsetilladelser.”
4