Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1245546_0001.png
1245546_0002.png
1245546_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. maj 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-1103588700
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 220 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 220 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere artiklen ’126.000 danskere udsatfor id-tyveri’, herunder bekræfte om antallet af danskere, derifølge Epinions undersøgelse udsættes for identitetstyveri,stemmer over ens med de oplysninger Justitsministeriet har frabl.a. politiet? (se artiklen ’126.000 danskere udsat for id-tyveri’, lagt på dr.dk/kontant den 31. januar 2012 11.42).”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som blandt andet har udtalt følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at identitetstyveri eller anden formfor identitetsmisbrug som altovervejende udgangspunkt skermed henblik på at begå anden kriminalitet, herunder navnligforskellige former for berigelseskriminalitet, hacking, databe-drageri samt chikane og trusler. Identitetstyveri mv. tjener så-ledes som middel til at begå andre former for kriminalitet.På denne baggrund er det ikke muligt umiddelbart fra politietssystemer at opgøre antallet af sager om ”identitetssvindel” eller”identitetstyveri”, der typisk vil være registreret som f.eks. ensag om bedrageri. En opgørelse vil således forudsætte en ma-nuel gennemgang i politikredsene af et meget stort antal poten-tielt relevante sager.Efter det oplyste er Epinions undersøgelse baseret på i alt1.733 gennemførte interviews med repræsentativt udvalgtedanskere over 18 år. Tre procent af personerne har svaret be-kræftende på følgende spørgsmål: ”Har du inden for de seneste12 måneder været udsat for misbrug af personoplysninger elleridentitetsbeviser (fx navn, adresse, cpr-nummer, kreditkort,bankoplysninger, sygesikringsbevis, pas, kørekort, mail ellerfacebook)?”.Det fremgår ikke nærmere af undersøgelsen, hvorvidt de på-gældende i den forbindelse har svaret bekræftende, fordi de ek-sempelvis har været udsat for spam mails af forskellig karak-ter, herunder de såkaldte Nigeria-breve, hvor man forsøger atfå oplysninger mv. fra enkeltpersoner i kriminelt øjemed. Un-dersøgelsen kan dermed dække over en lang række forskelligetyper af misbrug.2
Rigspolitiet kan derfor heller ikke udtale sig med sikkerhedom, hvorvidt der er tale om en stigning i antallet af identitets-tyverier.Der har i den seneste tid imidlertid været et øget fokus på iden-titetstyveri, der fra flere sider opleves som et stigende problem.Rigspolitiet har på den baggrund fundet det hensigtsmæssigt,at øge den generelle forebyggende rådgivning på området.Rigspolitiet har derfor i samarbejde med Digitaliseringsstyrel-sen og Det Kriminalpræventive Råd udarbejdet 10 gode råd tilat undgå identitetstyveri. Under overskriften: ”Undgå at få stjå-let din identitet på nettet” er rådene blevet gjort tilgængelige påDet Kriminalpræventive Råds, Politiets og Digitaliseringssty-relsens hjemmesider medio 2012. Rådene er efterfølgende til-lige blevet gjort tilgængelige af en række internetudbydere, derligeledes har lagt rådene ud på deres hjemmesider. Rådenehandler om sikker adfærd på nettet, om at bruge sikre udgaveraf de programmer, der holder øje med virus og angreb, og omhvor kan man søge hjælp og information.”
3