Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1223824_0001.png
1223824_0002.png
1223824_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. marts 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-0967542912
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 219 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 219 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kan ministeren bekræfte, at der er indført en ny ordning i po-litiet, der eksempelvis indebærer, at såfremt en person pågribesmed narko og et større pengebeløb eller et ulovligt våben, såoprettes der to sager med hver sit journalnummer, i stedet forsom tidligere én sag med ét journalnummer, og kan ministerenbekræfte, at konsekvensen af denne ordning er, at en sag nufremstår som to sager i statistikken, og mener ministeren, atdette er en tilfredsstillende og troværdig måde at føre statistikpå?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har henvist til, at spørgsmålet ses at udsprin-ge af mediernes omtale af Københavns Politis indsats over for salg af nar-kotika på gadeplan på Vesterbro i København. Rigspolitiet har på den bag-grund oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet et bidrag fraKøbenhavns Politi.Københavns Politi har i den anledning oplyst, at politikredsenved oprettelse af sager følger Rigspolitiets retningslinjer iKundgørelse B nr. 26 (om politiets indberetninger til Kriminal-registeret og registreringer i EDB-registeret (KR) i almindeligesager), hvor følgende bl.a. fremgår:”22. I følgende tilfælde skal opdatering i KR skestraksNår en persona. afhøres af politiet som sigtet forovertrædelse af straffeloven (…)overtrædelse af våbenloven,overtrædelse af lov om jagt og vildtforvaltning,overtrædelse af lovgivningen om euforiserendestoffer (…),overtrædelse af told- moms og skattelovgivnin-gen, der må antages at ville medføre frihedsstraf,overtrædelse af udlændingeloven for så vidt an-går bistand til en udlændings ulovlige indrejse el-ler ophold ("menneskesmugling") samt overtræ-2
delse af meddelt indrejseforbud,overtrædelse af færdselslovens § 53 (spiritus- ogpromillekørsel), § 54, stk. 1 (sygdom, overan-strengelse mv.), § 56, stk. 1, 1. punkt (kørsel medmotordrevet køretøj uden at have erhvervet køre-kort), § 85 (overlæs), § 117, stk. 5 (kørsel medmotordrevet køretøj trods frakendt førerret), samtandre færdselslovovertrædelser, hvor der opstårspørgsmål om betinget eller ubetinget frakendel-se af førerretten.”Det kan tilføjes, at den enkelte sigtelse kræver selvstændigtjournalnummer for at kunne opdateres i Kriminalregisteret.Kundgørelse B nr. 26 stammer i sin nuværende form fra 1996,og ovenstående praksis har været gældende siden.”Som det fremgår af ovenstående, indebærer de gældende retningslinjer forregistrering i Kriminalregisteret, at hvert strafbart forhold skal oprettessom en selvstændig anmeldelse, til hvilken der knyttes en sigtelse. Ret-ningslinjerne har således aldrig lagt op til, at man i politiet har kunnet sam-le en stribe forhold under én sigtelse.
3