Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1177976_0001.png
1177976_0002.png
1177976_0003.png
1177976_0004.png
1177976_0005.png
1177976_0006.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:14. november 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0966Dok.:549548
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 218 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 218 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, hvor mange og hvor man vil nedlæggenærpolitistationer?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet udtalelser fra alle politikredse.

Nordjyllands Politi

har oplyst følgende: ”Politikredsen har enhovedpolitistation, tre lokalpolitistationer og 10 nærpolitistati-oner. Der er ingen planer om at nedlægge nogen af disse stati-oner.Herudover har Nordjyllands Politi 11 enkeltmandslandpoliti-stationer i form af landpolitiassistenter. Antallet af landpoliti-distrikter vil i 2013 blive genstand for en nærmere analyse, derskal kortlægge, om ressourcerne til landpolitiordningen i visseområder vil kunne blive anvendt mere effektivt ved en sam-menlægning med nærpolitiet. Analysen er en del af den samle-de indsats for at styrke den lokale polititilstedeværelse.”

Østjyllands Politi

har oplyst følgende: ”Politikredsen har ikkeplaner om at nedlægge nærpolitistationer.Politikredsreformen medførte, at en stor del af de hidtidigelandpolitistationers opgaveportefølje overgik til især kommu-nerne, hvorved landpolitiets daglige kontakt til borgerne i lo-kalsamfundet blev markant reduceret.Det gav anledning til drøftelser mellem politikredsen og kom-munerne i kredsen om den fremtidige politibetjening af bor-gerne uden for de større byer, ligesom det internt i ØstjyllandsPoliti blev overvejet, hvordan det faglige miljø i land- og nær-politiet kunne sikres bedst muligt.Disse overvejelser har medført, at de hidtidige enkeltmands-landpolitistationer i Favrskov og Syddjurs kommuner – efteraftale med de respektive borgmestre – er blevet samlet til tonye nærpolitistationer i Hammel og Rønde. Disse nærpolitista-tioner er placeret sammen med de kommunale borgerservice-funktioner i de pågældende byer, hvilket giver borgerne en let-tere og mere naturlig adgang til nærpolitiet end de hidtidigelandpolitistationer i landpolitiassistenternes private boliger.Hertil kommer, at placeringen af nærpolitistationerne i tilknyt-2
ning til andre lokale offentlige servicefunktioner øger nærpoli-tiets generelle synlighed.Etableringen af de nye nærpolitistationer er ikke tænkt ellergennemført som et sparetiltag, og ændringerne har ikke med-ført nogen reduktion i antallet af nær-/ lokalpolitifolk i de be-rørte lokalområder.Østjyllands Politi overvejer i øjeblikket i samarbejde medNorddjurs Kommune en tilsvarende sammenlægning af en-keltmandslandpolitistationer til en egentlig nærpolitistation,der ligeledes påtænkes placeret i tilknytning til kommunal bor-gerservicefunktion i kommunens opland.”

Midt- og Vestjyllands Politi

har oplyst følgende: ”Politikred-sen har syv lokalstationer i henholdsvis Holstebro, Herning,Silkeborg, Viborg, Skive, Thisted og Ringkøbing. Herudoverer der oprettet nærpolitistationer under de enkelte lokalstatio-ner. Der er således nærpoliti i Skjern, Lemvig, Ikast, Stuer,Bjerringbro, Brande og på Mors. Endvidere er der for tidenlandpoliti i Aulum, Tarm, Videbæk, Vildbjerg, Hurup, NørreSnede, Kjellerup og Them. Politikredsen har ikke aktuelle pla-ner om nedlæggelse af nærpolitistationer.”

Sydøstjyllands Politi

har oplyst følgende: ”Politikredsen harikke nærpolitistationer. Politikredsen har en række landpoliti-stationer, herunder også landpolitifællesskaber flere steder. Så-ledes er der i alt i Horsens og Hedensted kommuner placeretseks landpolitistationer, hvoraf den ene i Hedensted er beman-det med to politiassistenter. I Vejle Kommune er der fem land-politistationer, hvoraf den ene i Give er bemandet med to poli-tiassistenter. I Kolding Kommune er der to landpolitistationer,og i Skanderborg Kommune er der tre landpolitistationer.Politikredsen har ikke aktuelle planer om at nedlægge de nu-værende landpolitistationer, men politikredsen vurderer løben-de, om strukturen er tidssvarende og optimal. Det betyder, atpolitikredsen løbende har fokus på at udvikle det tværsektoriel-le samarbejde med blandt andet kommunernes borgerservice,herunder fælles anvendelse af borgerservice til både borgerser-viceydelser og politibetjening.”

Syd- og Sønderjyllands Politi

har oplyst følgende: ”I forbin-delse med politikredsreformen blev der foretaget en række til-pasninger af politikredsens politistationer. I den forbindelseskete der blandt andet nedlæggelse af tre af de hidtidige seksnærpolitistationer i Esbjerg.
3
Politikredsen har siden løbende justeret organisationen medhenblik på at sikre en hurtig, god og effektiv politibetjening afborgerne.Politikredsen har ikke aktuelle planer om at nedlægge nærpoli-tistationer, men politikredsen kan ikke udelukke, at en naturligog nødvendig tilpasning af politikredsens organisation og op-gaveløsning i fremtiden vil kunne indebære nedlæggelse afnærpolitistationer for at sikre den mest optimale placering afalle politikredsens enheder set ud fra en drifts- og ressource-mæssig betragtning sammenholdt med behovet for lokalkend-skab og forankring.”

Fyns Politi

har oplyst følgende: ”Lokalpolitiet i politikredsener organiseret med lokalpolitistationer i Assens, Nyborg, Mid-delfart, Fåborg/Midtfyn, Svendborg og Odense. Lokalpolitiet iOdense er organiseret med nærpolitistationer i Kerteminde, Ot-terup og Vollsmose. Fyns Politi har ingen planer om at ændredenne organisering.Landpolitiet i politikredsen er organiseret således, at der – itakt med at de nuværende landpolitiassistenter fratræder deresstillinger – bliver ansat politimedarbejdere på lokalstationerneog nærpolitistationerne, hvis opgave er at varetage den politi-mæssige betjening i de områder, som tidligere blev betjent afen landpolitiassistent. På Ærø bevares den oprindelige lokalpo-litiordning.”

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

har oplyst følgende:”Politikredsens politibetjening er aktuelt organiseret med enhovedpolitistation, fire lokalpolitistationer, 14 nærpolitistatio-ner og to landpolitidistrikter. Sydsjællands og Lolland-FalstersPoliti har iværksat en nærmere analyse af opgavevaretagelsenpå politikredsens nærpolitistationer og landpolitidistrikter medhenblik på at vurdere, om der eventuelt er behov for at foretageændringer eller justeringer af den måde, hvorpå politikredsener organiseret.”

Midt- og Vestsjællands Politi

har oplyst følgende: ”Politi-kredsen har i alt 22 tjenestesteder, hvoraf syv er egentlig politi-stationer – en hovedpolitistation og fem lokalpolitistationer,hvoraf en lokalpolitistation har en understation. 15 af tjeneste-stederne er landpolitistationer, som overvejende er enmandsbe-tjente og drives fra den pågældende landbetjents private bolig,hvor der er indrettet et kontor til formålet. Fem af disse landpo-litistationer har af forskellige årsager været ubemandede i kor-tere eller længere tid.Politikredsen har i foråret iværksat et projektarbejde, der skalmunde ud i en omlægning af politibetjeningen i politikredsenslandområder, hvorefter politiopgaverne i landområderne frem-4
over varetages fra politistationerne, herunder også understatio-nen i Nykøbing Sj., samt fra to politibutikker, der etableres ipolitikredsens yderområder i Stevns og Kalundborg kommu-ner.”

Nordsjællands Politi

har oplyst følgende: ”Den politimæssigebetjening af borgerne i Nordsjælland sker som udgangspunktmed afsæt i fire politistationer placeret i Helsingør (stationNORD), Hillerød (station MIDT), Gentofte (station SYD) ogFrederikssund (station VEST). Der er endvidere i begrænsetomfang polititilstedeværelse i Farum og Helsinge samt to timerom ugen på rådhusene i Egedal og Halsnæs kommuner. Ende-lig råder politikredsen over én landpolitiassistent i Hornbæk.Politikredsen har ikke aktuelle planer om at nedlægge nærpoli-tistationer, men omfanget og karakteren af nærpolititilstedevæ-relsen indgår som en del af politikredsens løbende evalueringaf organisationsstrukturen og behovet for tilpasning heraf.”

Københavns Vestegns Politi

har oplyst følgende: ”Politikred-sen har efter bilaterale drøftelser med borgmestrene i de berør-te kommuner og drøftelser i kredsrådet besluttet at nedlægge tomindre lokalpolitistationer i Avedøre og Friheden (HvidovreKommune). Personalet herfra skal for fremtiden udgå fra enstørre lokalpolitistation på Bytoften 29 i Hvidovre. Endviderenedlægges en lokalpolitistation på Tåstrup Hovedgade 82 i Tå-strup. Personalet herfra flyttes til en nyere og større lokalpoliti-station på Helgeshøj Allé i Tåstrup.Politikredsen har endvidere som supplement til kredsens lokal-politistationer, iværksat et toårigt forsøg med en mobil lokal-politistation.”

Københavns Politi

har oplyst følgende: ”Lokalpolitiet i politi-kredsen er organiseret under tre politistationer; Station Ama-ger, Station Bellahøj og Station City. Lokalpolitiets aktiviteterudgår dels fra hovedstationerne, dels fra egne lokaliteter i sta-tionsområdet, som tidligere er blevet benævnt nærvagter ellernærpolitistationer.I området, som dækkes af Station Amager, udgår lokalpolitietfra politistationen, som er placeret henholdsvis i Tårnby og iKøbenhavns Lufthavn. Der er ikke og har ikke i mange år væ-ret nærvagter (særskilte lokaliteter) til lokalpolitiet i dette om-råde.I området, som dækkes af Station City, udgår lokalpolitiet delsfra selve hovedstationen, som er beliggende på Halmtorvet,dels fra lokaliteter i Puggaardsgade og på Københavns Hoved-banegård, dels fra lokaliteter på Krumtappen i Valby. Der erikke aktuelle planer om ændringer heraf, dog forventes lokali-5
teterne i Puggaardsgade inden for et til to år at blive udskiftetmed andre lokaliteter i samme område.I området, som dækkes af Station Bellahøj, har der indtil forcirka et halvt år siden været fire selvstændige ”nærpolitistatio-ner”; Brønshøj-Husum på Frederikssundsvej, Østerbro påØster Fælled Torv, Nørrebro på Nørrebrogade og Frederiks-berg på Howitzvej. I forbindelse med en nyorganisering af lo-kalpolitiet er Station Bellahøjs område nu inddelt i tre områ-der; Nordøst, Nordvest og Frederiksberg og med en række sek-torer i hvert område. Dette har også medført ændringer i de fy-siske placeringer, således at de fire ”nærpolitistationer” allere-de er eller inden for de næste par måneder vil blive lukket.Lokalpolitiet Nordøst er placeret i lokaler i Hermodsgade påYdre Nørrebro, lokalpolitiet Nordvest er placeret i lokaler påStation Bellahøj, og lokalpolitiet på Frederiksberg placeres ilokaler på Peter Bangsvej.”

Bornholms Politi

har oplyst, at der ikke er nærpolitistationer ipolitikredsen.”
6