Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1265810_0001.png
1265810_0002.png
1265810_0003.png
1265810_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. juni 2013StrafferetskontoretLise Bitsch2012-0030-0969824684
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 217 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Morten Bødskov/Lise Bitsch
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 217 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt på REUalm. del - bilag 522 (2011-12), og herunder redegøre for, omministeren mener, at det er rigtig, at borgeren/offeret selv skalbetale for tandbehandling, når tandlægen i forbindelse med ensag ved erstatningsnævnet skriver, at tandskaderne er forårsa-get af det voldeligt overfald erstatningssagen vedrører samt atgerningsmanden er kendt skyldig i det voldelige overfald?”Spørgsmålet har tidligere været stillet i folketingsåret 2011-12,jf. REU alm. del - spm. 1065.

Svar:

1.

I den omdelte henvendelse beskriver en borger, hvordan han i december2008 var udsat for et usædvanlig voldsomt voldeligt overfald, som har haftalvorlige fysiske og psykiske følger for ham. Han udtrykker i den forbin-delse bl.a. sin frustration over, at han efter 3 år og 6 måneder fortsat ikkehar modtaget erstatning fra Erstatningsnævnet, og at nævnet i øvrigt harmeddelt afslag på erstatning for en tandskade, som hans egen tandlæge i enudtalelse har anført, er en følge af overfaldet.

2.

Jeg vil først og fremmest udtrykke min dybeste medfølelse med borge-ren, som har været udsat for en ganske forfærdelig forbrydelse med storepersonlige omkostninger til følge.Af principielle grunde finder jeg imidlertid ikke, at jeg som justitsministerbør kommentere omstændighederne i den konkrete erstatningssag nærme-re, herunder spørgsmålet om erstatning for tandbehandling.

3.

På et mere generelt plan kan jeg dog oplyse, at regeringen i regerings-grundlaget fra oktober 2011 har sat sig som mål, at ofre for kriminalitetskal hjælpes bedre.Regeringen har derfor i samarbejde med Enhedslisten i sommeren 2012fremlagt en offerpakke bestående af initiativer, der skal sikre, at ofre forkriminalitet får bedre hjælp. Offerpakken består af tre tiltag: Etablering afen offerfond, udvidelse af underretningsordningen over for ofre samt et til-tag, som skal kunne sætte offerets version af sagen i centrum i retssager.
2
Som et yderligere tiltag har regeringen ligeledes i samarbejde med Enheds-listen ønsket at gennemføre en markant styrkelse af rammerne for behand-lingen af sager om offererstatning.Med lov nr. 629 af 12. juni 2013 om ændring af retsplejeloven og lov omerstatning fra staten til ofre for forbrydelser (Udvidelse af ordning om un-derretning af forurettede og styrkelse af rammerne for behandling af an-søgninger om offererstatning) sker der således bl.a. en styrkelse af ram-merne for Erstatningsnævnets behandling af sager om offererstatning. Lo-ven træder i kraft den 1. juli 2013.Styrkelsen indebærer, at der tilføres yderligere ressourcer til Erstatnings-nævnet samtidig med, at rammerne for nævnets sagsbehandling ændres, såofrene for kriminalitet kan få afgjort de længerevarende erstatningssagereller dele heraf hurtigere end i dag. Med lovforslaget skabes der såledesmulighed for at etablere et ”dobbeltnævn”, idet der åbnes for at udvide an-tallet af nævnsmedlemmer uden, at der tilsigtes at skulle deltage flere med-lemmer i afgørelsen af de enkelte sager end i dag.Kapacitetsudvidelsen vil indebære, at Erstatningsnævnet i endnu højeregrad vil kunne fokusere på muligheden for at træffe delafgørelser i de sa-ger, der i dag trækker ud, så borgerne hurtigt kan få en del af deres erstat-ning. Desuden vil sagsbehandlingstiden kunne nedbringes i de sager, der idag trækker ud.

4.

Vedrørende selve erstatningsspørgsmålet kan jeg helt overordnet oplyse,at staten (ved Erstatningsnævnet) yder erstatning og godtgørelse efter reg-lerne i lov om erstatning til ofre for forbrydelser (offererstatningsloven).Erstatningen fastsættes efter de almindelige regler herom i erstatningsan-svarsloven. Der kan f.eks. ydes erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og fortab af erhvervsevne samt godtgørelse for varigt men og for svie og smerte.Erstatningsnævnet kan også tilkende erstatning for helbredelsesudgifter,såfremt der er tale om udgifter til nødvendig og rimelig behandling, derhar til formål at få skadelidte helbredt, eller som står i forbindelse medskadelidtes helbredelse. Det kan f.eks. være tandbehandling.Erstatning efter offererstatningsloven forudsætter – i overensstemmelsemed de almindelige erstatningsretlige regler – at der er årsagssammen-hæng mellem den begåede straffelovsovertrædelse og skaden, ligesomskaden må være en påregnelig følge af straffelovsovertrædelsen.3
Afgørelsen af, om der er grundlag for at tilkende erstatning og godtgørelse,og dermed vurderingen af om ovennævnte betingelser må anses for at væreopfyldt, hører under nævnet. Det bemærkes i den forbindelse, at nævnethar tilknyttet forskellige specialister, herunder en tandlæge, som efter be-hov kan bistå nævnet med en (uafhængig) lægefaglig vurdering af f.eks.spørgsmålet om årsagssammenhæng.
4