Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1201365_0001.png
1201365_0002.png
1201365_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
4. januar 2013Sikkerheds- og forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Rasmus Krogh PedersenSagsnr.: 2012-0030-1018Dok.:585229
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 207 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 207 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvorvidt, i hvilket omfang oghvordan den tyrkiske ambassade i Danmark har været involve-ret i efterforskningen af sagen mod de 10 personer, som for ny-lig er blevet sigtet for at støtte den kurdiske organisation,PKK?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, som har henholdt sig til følgende udtalelse fraStatsadvokaten for København og Bornholm:”I forbindelse med efterforskningen og behandlingen af sagenmod Roj TV A/S, der ved Københavns Byrets dom af 10. ja-nuar 2012, der nu er under anke til Østre Landsret, blev dømtfor overtrædelse af straffelovens § 114 e, fremkom udover enrække oplysninger om finansieringen af tv-stationen tillige op-lysninger om økonomisk støtte til organisationen PKK. Påbaggrund af disse oplysninger fandt Københavns Politi anled-ning til at iværksætte efterforskning, idet der fandtes at være enrimelig formodning om, at der var begået en overtrædelse afstraffelovens § 114 b, jf. herved retsplejelovens § 742, stk. 2.Efterforskningen mod de 10 personer, som er sigtet for at haveydet økonomisk støtte til organisationen PKK, er såledesiværksat, uden at der var indgivet anmeldelse herom, og efter-forskningen har til formål at klarlægge, om betingelserne for atpålægge strafansvar eller anden strafferetlig retsfølge er til ste-de, og at tilvejebringe oplysninger til brug for sagens afgørelse,jf. retsplejelovens § 743.Under efterforskningen af sagen mod Roj TV A/S var der be-hov for international retshjælp, og Københavns Politi og Stats-advokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet sendte derforadskillige retsanmodninger til en række lande. Da sagen i vidudstrækning har forbindelse med forhold, som har fundet sted iTyrkiet, har der navnlig været tale om retsanmodninger til detyrkiske myndigheder. Der blev endvidere under efterforsknin-gen afholdt flere møder med en række repræsentanter for detyrkiske myndigheder samt med polititjenestemænd og ankla-gere i andre europæiske lande, der havde verserende eller af-sluttede efterforskninger vedrørende PKK eller i øvrigt lå indemed oplysninger, som skønnedes af betydning for sagen. Påtilsvarende måde indhentes der som led i efterforskningen afden foreliggende sag oplysninger fra andre lande i det omfang,der er behov herfor, ligesom der også i sagen vil indgå materia-2
le, der er indhentet under efterforskningen af sagen mod RojTV A/S.Materiale, som er tilvejebragt fra udenlandske myndigheder iforbindelse med efterforskningen af sagen, indgår i straffesa-gens akter i overensstemmelse med retsplejelovens almindeligeregler herom.”
3