Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1186448_0001.png
1186448_0002.png
1186448_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
28. november 2012Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Rasmus Friis BendtsenSagsnr.: 2012-0030-1009Dok.:543828
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 201 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 201 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Med henvisning til ministerens svar på REU spørgsmål 1058,vil ministeren da rette henvendelse til de forskellige politikred-se, og bede dem redegøre for udviklingen i ressourceforbrugetved at beskytte eller bevogte udrykningskøretøjer, skadestuerog øvrige hospitalsafdelinger? Samt bede politikredsene giveeksempler på at de har måtte yde støtte og beskyttelse til ud-rykningskøretøjer, skadestuer og øvrige hospitalsafdelinger?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Københavns Politi og Fyns Politi.Københavns Politi har i den anledning oplyst, at det ikkeumiddelbart er muligt at foretage en nærmere opgørelse af res-sourceforbruget, idet der ikke findes overordnede søgekriteriersom eksempelvis ”bevogtning udrykningskøretøj”.Det kan erfaringsmæssigt oplyses, at der jævnligt opstår behovfor at varetage bevogtningsopgaver, ligesom det er indtrykket,at ressourceforbruget på dette område de sidste 10 år har væretstigende.Som eksempler på bevogtningsopgaver kan Københavns Politinævne, at det i forbindelse med løsningen af politimæssige op-gaver eksempelvis på Nørrebro, i SUB-områder eller i områdetomkring Christiania kan være nødvendigt at rekvirere bistandfra andre politienheder til sikring af såvel personale som køre-tøjer. På tilsvarende måde har der i flere situationer været ydetbistand til beskyttelse af slukningskøretøjer og ambulancer.Endvidere har der været behov for bevogtning på Rigshospita-let og på Bispebjerg Hospital dels til beskyttelse af patienter,der anses som truede, og dels til beskyttelse af personalet på depågældende afdelinger.Fyns Politi har oplyst, at det er ikke muligt at opgøre det nøj-agtige ressourceforbrug på opgaver vedrørende beskyttelse el-ler bevogtning af udrykningskøretøjer, skadestuer og øvrigehospitalsafdelinger. Det kan erfaringsmæssigt oplyses, at derrelativt sjældent opstår behov for at varetage de nævnte opga-ver, og at der ikke er tale om et tiltagende problem.
2
Som eksempler på sådanne opgaver kan nævnes, at det i for-bindelse med løsningen af akutte udrykningsopgaver vedrø-rende personfarlig kriminalitet, herunder vold, trusler og uor-den – eksempelvis i Vollsmose – har været nødvendigt at ydeen sådan bistand. På samme måde har det også i enkelte situa-tioner været nødvendigt at yde bistand til beskyttelse af Red-ningsberedskabets udrykningskøretøjer og personel. Derudoverhar der i helt særlige situationer været behov for at beskytte ogbevogte personalet på Odense Universitetshospital, Skadestu-en, samt på enkelte afdelinger på Odense Universitetshospitalblandt andet i forbindelse med indlæggelse af truede personer.”
3