Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1183585_0001.png
1183585_0002.png
1183585_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
23. november 2012PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-1101588559
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 198 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 198 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere forsvarsadvokat Thorkild Høyerskritik af politiets opbevaring og behandling af DNA-bevisersom fremført 10. september 2012 i Radioavisen på P1 kl. 7:00i forbindelse med udgivelsen af bogen ’Sagen om Amager-manden’?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan til brug for besvarelse af spørgsmålet oplyse,at dna-spor på et gerningssted sikres af det tilstedeværende po-litipersonale ved anvendelsen af et såkaldt dna-kit. Politiperso-nalet sikrer dna-spor i henhold til interne retningslinjer, derskal sikre, at eventuelle spor ikke ødelægges eller forurenes.Dna-spor kan ligeledes sikres ved fremsendelse af en effekt,såsom tøj, til Rigspolitiets kriminaltekniske sektion, hvor ef-fekterne efterfølgende undersøges af uddannet personale i hen-hold til interne retningslinjer, som er udarbejdet i samarbejdemed Retsgenetisk Afdeling.Det organiske materiale, som sikres ved dna-aftørring af effek-ter, opbevares under sikrede forhold på Retsgenetisk Afdeling,hvor selve dna-profilen også lagres. Dette materiale er såledestilgængeligt for nye analyser, hvis det bl.a. ved fremkomst afny teknologi viser sig muligt at udtrække dna-spor fra organiskmateriale, som tidligere er blevet anset for utilstrækkeligtog/eller for ødelagt.Rigspolitiet er endvidere meget opmærksom på, at effekter ialvorlige straffesager, som i første omgang enten ikke er ansetfor dna-relevante, eller hvor aftørring for dna ikke har påvistorganisk materiale, opbevares forsvarligt og korrekt, så det sik-res, at materialet ikke går tabt, og at der ikke sker forurening.Det gælder også i forhold til opbevaringen og behandlingen afdna-spor i en række, primært ældre, sager, som oprindeligtblev behandlet på baggrund af den på dette tidspunkt tilgænge-lige viden om risiko for forurening af dna. Rigspolitiet har dogløbende fulgt den teknologiske udvikling på området og harløbende skærpet kravene til opbevaring og behandling i over-ensstemmelse hermed, hvilket tillige gælder i forhold til dna-spor fra ældre sager.Herudover har Rigspolitiet for nylig afsluttet et større analyse-arbejde, som skal sikre, at politiet også i fremtiden kan foreta-2
ge de nødvendige investeringer og opretholde et meget højtkvalitets- og sikkerhedsniveau, der matcher den teknologiskeudvikling på området.”Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af 27. september2012 af spørgsmål nr. 1127 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
3