Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
11. juni 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Andreas ChristensenSagsnr.: 2012-0030-1012Dok.:548862
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 193 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 193 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes kommentere ”Indstilling om Revision afKriminalforsorgens konflikthåndteringsmidler m.v.”, udarbej-det af en arbejdsgruppe under Kriminalforsorgen i maj 2012,herunder særligt det forhold, at arbejdsgruppens flertal konklu-derer, at brystvendt benlås ”indtil videre bevares som en del afgrebsrepertoiret”, hvilket er i strid med konklusionen fra ar-bejdsgruppens lægefaglige medlemmer, der konkluderer, at”tvangsfastholdelse med brystvendt benlås bør undgås”.Svar:
På baggrund af en konkret episode i en af kriminalforsorgens institutioner ijanuar 2011 nedsatte Direktoratet for Kriminalforsorgen en arbejdsgruppe,hvis formål helt generelt var at gennemgå kriminalforsorgens konflikt-håndteringsmetoder. Arbejdsgruppen bestod af repræsentanter fra krimi-nalforsorgen og politiet samt lægefaglige medlemmer udpeget af Sund-hedsstyrelsen.De lægefaglige medlemmer havde til opgave at vurdere risiciene vedmagtanvendelsesgrebet brystvendt benlås og udarbejde en selvstændig re-degørelse herfor.Lægernes anbefaling om at undgå brug af brystvendt benlås har såledesværet enren lægefagligvurdering, uafhængig af den øvrige rapport, hvor-imod det også har været nødvendigt at tagesikkerhedsmæssigehensyn ibetragtning i arbejdsgruppenssamledevurdering. Det var på denne bag-grund arbejdsgruppens samlede vurdering, at man af sikkerhedsmæssigeårsager ikke mente at kunne undvære grebet benlås på daværende tids-punkt, herunder heller ikke at det kunne erstattes af andre greb, der vurde-redes at indebære en mindre risiko for, at personalet rammes af spark m.v.De lægefaglige medlemmer i arbejdsgruppen har ikke modsat sig den en-delige anbefaling, da de har været indforstået med, at det i den endeligevurdering har været nødvendigt at inddrage andre hensyn end de rent læge-faglige.Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyste i skrivelse af 12. juni 2012 overfor alle kriminalforsorgens tjenestesteder, at grebet brystvendt benlås be-vares som en del af grebsrepertoiret, indtil der bliver truffet en endelig be-slutning om den fremtidige tilrettelæggelse af konflikthåndteringen i kri-minalforsorgen. Direktoratet indskærpede samtidigt, at grebet kun bør an-2
vendes, når ingen andre konflikthåndteringsmidler er tilstrækkelige. Der-udover skal tjenestestederne iagttage en række forholdsregler, som er an-befalet af arbejdsgruppens læger, hvis det bliver nødvendigt at bruge gre-bet.Det bemærkes, at kriminalforsorgen alene anvender ”manuel benlås”, hvorbenene fastholdes manuelt af personalet, i modsætning til ”fikseret ben-lås”, hvor benene sættes i spænd mellem den pågældendes arme og hånd-jernene.I oktober 2012 blev der nedsat et permanent metodeudvalg vedrørendemagt-, sikrings - og selvforsvarsmidler samt den praktiske anvendelse her-af i fængsler og arresthuse. Metodeudvalget består af repræsentanter frakriminalforsorgen og politiet samt kriminalforsorgens lægefaglige konsu-lent.Metodeudvalget har forlods skullet undersøge mulighederne for at udvikleet greb eller en teknik, der sikkerhedsmæssigt set er lige så effektiv sombrystvendt benlås, men uden dette grebs indbyggede helbredsmæssige risi-ci.Metodeudvalget forventes at have udarbejdet en rapport om et eventuelterstatningsgreb i efteråret 2013.Som det således fremgår, bygger arbejdsgruppens indstilling på en afvej-ning af forskellige nødvendige hensyn. Som det ligeledes fremgår, under-søges det i et metodeudvalg, om der vil kunne peges på et greb, der kananvendes som erstatning for brystvendt benlås.Justitsministeriet finder ikke anledning til at knytte yderligere kommenta-rer til arbejdsgruppens indstilling.
3