Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1174876_0001.png
1174876_0002.png
1174876_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:6. november 2012Kontor: ProcesretskontoretSagsbeh: Stine Maria TolstrupChristensenSagsnr.: 2012-0030-0946Dok.:528581
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 173 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Cristina Angela Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 173 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, hvad det vil koste at oprette og løbendeajourføre en statslig hjemmeside, der informerer detaljeret ogbrugervenligt om mulighederne for retshjælp og fri processamt linker til alle godkendte retshjælpskontorer, advokatvag-ter og advokater, der påtager sig retshjælp og fri processager?”

Svar:

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at det er foranlediget afRetsplejerådets anbefalinger og overvejelser i rådets redegørelse om rets-hjælp ved advokat mv., der blev offentliggjort den 29. juni 2012 (over-sendt til Folketingets Retsudvalg samme dag).Det fremgår af redegørelsen, side 50, at Retsplejerådet anbefaler, at derudarbejdes en samlet informationshjemmeside med oversigt over alle ad-vokatvagter, retshjælpsinstitutioner og advokater, der yder retshjælp, og aten sådan informationsside med fordel kan placeres på Civilstyrelsenshjemmeside, alternativt med et link til Advokatsamfundets hjemmeside,hvor der allerede findes en oversigt over advokatvagter.På den baggrund har Justitsministeriet til brug for besvarelsen af spørgs-målet indhentet følgende udtalelse fra Civilstyrelsen, hvortil der henvises:”En hjemmeside, som den i spørgsmålet beskrevne, vil kunne ud-formes på forskellige måder for så vidt angår design, detaljerings-grad og teknisk funktionalitet. De udgifter, der vil være forbundetmed hjemmesiden, vil derfor variere med de krav, hjemmesiden skalkunne opfylde.Civilstyrelsen skønner, at omkostningerne til den tekniske udviklingaf en hjemmeside som den beskrevne med fornøden funktionalitet ogtilgængelighed vil udgøre ca. 2 mio. kr. Driftsudgifterne vurderes atudgøre omkring 250.000 kr. om året, hvis driften placeres hos styrel-sens nuværende driftsleverandør.For så vidt angår etablering af den indholdsmæssige del af hjemme-siden, herunder formulering af relevante og borgernære tekster, ud-arbejdelse af lister og test af hjemmesidens funktionalitet, skønnerCivilstyrelsen, at arbejdet forbundet hermed vil udgøre 5-6 måneds-værk. Den løbende opdatering og ajourføring, der er nødvendig forat sikre hjemmesiden konstant aktualitet og værdi for brugerne,skønner Civilstyrelsen årligt vil udgøre omkring 1-2 månedsværk,såfremt vedligeholdelsen baseres på godkendelse af nye retshjælps-kontorer og advokatvagter, oplysninger modtaget fra advokater, derpåtager sig retshjælp og fri processager, og reaktion på brudte links.”2
Civilstyrelsen har i tilknytning hertil bemærket, at en løsning med omkost-ninger til den tekniske udvikling i den ovenfor anførte størrelsesorden ale-ne vil kunne tjene informationsformål. Den vil således ikke kunne integre-res i Civilstyrelsens sagsbehandlings- og journaliseringssystem eller indgåi fremtidige digitale selvbetjeningsløsninger på områderne for fri proces ogoffentlig retshjælp ved advokat.Justitsministeriet er for tiden ved at overveje de forskellige anbefalinger iRetsplejerådets redegørelse, herunder forslaget om etablering af en hjem-meside som beskrevet ovenfor.
3