Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1233967_0001.png
1233967_0002.png
1233967_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
5. april 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2012-0030-0872Dok.:636834
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 165 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. november 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Henrik Hjort Elmquist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 165 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kunstgødning kan anvendes til at lave bomber, hvis den hav-ner i de forkerte hænder, hvilket bl.a. PET har gjort regeringenopmærksom på i en rapport, der kom efter de forfærdeligebombesprængninger i regeringskvartererne i Oslo. Som bl.a.Danmarks Radio på det seneste har medvirket til at afsløre, haromkring 120 landmænd smuglet op mod 15.000 ton kunstgød-ning ind i landet uden at myndighederne har opdaget det. Vilministeren redegøre for, hvad regeringen på den baggrund hartænkt sig at gøre ved PET’s opfordringer til, at der skal føresmere kontrol i forbindelse med virksomheder, der køber gød-ning?”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at Politiets Efterretningstjeneste den 14. no-vember 2011 afleverede en redegørelse om indsatsen imod politisk eks-tremisme, som efterretningstjenesten var blevet bedt om at udarbejde efterterrorangrebet i Norge den 22. juli 2011. Redegørelsen indeholder en be-skrivelse af det aktuelle trusselsbillede i forhold til politisk ekstremismesamt en gennemgang af PET’s indsats på området. Redegørelsen indehol-der endvidere nogle forslag til initiativer, som efter PET’s opfattelse vilvære nødvendige og hensigtsmæssige i lyset af trusselsbilledet og erfarin-gerne på området. Øget kontrol med reglerne for opbevaring og salg afgødning var blandt efterretningstjenestens forslag.På baggrund af redegørelsen har der været drøftelser mellem Politiets Ef-terretningstjeneste og NaturErhvervstyrelsen om implementering af efter-retningstjenestens forslag.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som har op-lyst følgende:”Handelsgødning med over 16 % kvælstof fra ammoniumnitratkan bruges til at fremstille bomber. Derfor indførtes i 2008 itæt samarbejde med bl.a. PET skærpede regler for handel meddenne gødningstype i Danmark, således at der lovligt kun kanfinde salg sted til professionelle brugere. Parallelt hermed ved-tog EU på dansk foranledning restriktioner for handel medsamme gødningstype.
2
Køb, salg eller overdragelse af afgiftsfri handelsgødning, derindeholder over 16 % kvælstof fra ammoniumnitrat, skal ind-berettes til NaturErhvervstyrelsen og må kun forhandles til:--registrerede virksomheder, der videresælger handelsgød-ning,virksomheder eller landmænd, der bruger gødning i for-bindelse med deres erhverv, og som er optaget i Registerfor gødningsregnskab (ca. 42.000),virksomheder, der er professionelt beskæftiget med vedli-geholdelse af parker, haver, idrætsanlæg eller lignende.
-
Virksomhederne kontrolleres dels ud fra de registrere-de/indberettede oplysninger, dels gennem et samarbejde mel-lem SKAT og NaturErhvervstyrelsen. Det var bl.a. det samar-bejde, der afdækkede den i spørgsmålet omtalte sorte gødning,der handler om overgødskning og også omfatter gødning, derkan anvendes til bombefremstilling.Kontrollen af handelsgødning i Danmark omfatter produktkon-trol, der skal afdække overensstemmelse mellem deklarationog indhold, samt stikprøvekontrol med at gødning, der inde-holder over 16 % kvælstof fra ammoniumnitrat kun sælges tilregistrerede brugere. NaturErhvervstyrelsen samarbejder bådemed SKAT og PET omkring kontrollen med handelsgødning.NaturErhvervstyrelsen har gennem samarbejdet med SKAT,og foranlediget af drøftelser med PET i februar 2012, øget fo-kus på, at virksomheder, der kan købe handelsgødning i kraftaf deres optagelse i Register for gødningsregnskab, opfylderkravet om omsætning fra relevant virksomhed. Dette indgårfremadrettet som et særligt parameter i kriterierne for udvæl-gelse af virksomheder til kontrol.”
3