Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1173470_0001.png
1173470_0002.png
1173470_0003.png
1173470_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
2. november 2012Sikkerhed og forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Ole TerkelsenSagsnr.: 2012-0030-1032Dok.:559838
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 16 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 16 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren bede PET redegøre for, hvorvidt de oplysnin-ger der er fremkommet i artiklen ”Det ser ud til, at PET ikkehar efterlevet den ordre, jeg gav” i Jyllands Posten den 30. sep-tember 2012, er korrekte? Herunder, hvorvidt det er korrekt, atPET har tilsidesat en direkte ordre fra daværende justitsmini-ster Brian Mikkelsen om at give Center for Koldkrigsforskningadgang til afklassificerede dokumenter, som PET-kommissionen har haft adgang til?”

Svar:

1.

Den daværende justitsminister Brian Mikkelsen gav – som det ogsåfremgår af hans svar af 7. juli 2009 på spørgsmål nr. 800 (Alm. del) fraFolketingets Retsudvalg – i forbindelse med offentliggørelsen af PET-kommissionens beretning den 24. juni 2009 udtryk for, at forskere skullekunne få adgang til det materiale om den kolde krig, som var indgået ikommissionens arbejde. Af en artikel i Weekendavisen (14.-20. august2009) fremgår endvidere følgende:”Ifølge justitsministeren vil regeringen nu sørge for, at forskere får adgangtilaltdet materiale, som kommissionen har haft. Brian Mikkelsen læggervægt på, at forskere uden for kommissionen får mulighed for at anlægge»nye vinkler« på stoffet: »Udgangspunktet vil være, at det samlede materi-ale skal være tilgængeligt for andre forskere. Der kan måske være et lille-bitte hjørne af materialet, som kræver sikkerhedsgodkendelse. Men det erikke et forbehold, man skal lægge vægt på.«”
Det fremgår da også af Politiets Efterretningstjenestes hjemmeside og se-neste årsberetning, at forskere som udgangspunkt skal have lejlighed til atgennemgå det samme materiale, som PET-kommissionen har haft til sinrådighed.Politiets Efterretningstjeneste har over for Justitsministeriet oplyst, at Cen-ter for Koldkrigsforskning hos tjenesten har haft adgang til materiale, somvedrører centrets forskningsområde.

2.

Det forhold, at en forsker har haft adgang til materiale hos Politiets Ef-terretningstjeneste, indebærer ikke, at alle oplysninger kan offentliggøres iafhandlinger, artikler eller lignende. Klassificerede informationer må i sa-gens natur ikke frit videregives.
2
Det kan i den forbindelse oplyses, at Center for Koldkrigsforskning i løbetaf 2011 har sendt klager til Justitsministeriet over, at Politiets Efterret-ningstjeneste ikke har kunnet afklassificere en række oplysninger. Justits-ministeriet har ikke fundet grundlag for at tilsidesætte efterretningstjene-stens afslag på afklassificering, men har valgt at følge tjenestens fagligevurdering af sagen.Om baggrunden for Politiets Efterretningstjenestes afslag på afklassifice-ring kan Justitsministeriet oplyse, at dette bl.a. skyldes hensynet til efter-retningstjenestens samarbejde med udenlandske samarbejdspartnere. Enrække af Politiets Efterretningstjenestes klassificerede oplysninger har ef-terretningstjenesten således modtaget fra udenlandske myndigheder, ogtjenesten kan ikke uden disse myndigheders godkendelse afklassificere så-danne oplysninger.Herudover vil hensynet til kilder og efterforskningsmetoder kunne gøre, atoplysninger også mange år efter, at de er indsamlet, må forblive klassifice-rede.

3.

Politiets Efterretningstjenestes afgørelser om afklassificering i forbin-delse med rapporten fra Center for Koldkrigsforskning er truffet på bag-grund af reglerne i Statsministeriets sikkerhedscirkulære. Der henvisesherom til Justitsministeriets besvarelse af 11. juli 2012 af spørgsmål nr.288 (Alm. del) fra Forsvarsudvalget.For så vidt angår PET-kommissionen skal Justitsministeriet gøre opmærk-som på, at det ikke er Politiets Efterretningstjeneste, der har taget stillingtil, om bestemte informationer kunne afklassificeres i forbindelse medkommissionens beretning. Det var således udtrykkeligt forudsat i forarbej-derne til PET-kommissionsloven, at PET-kommissionen selv skulle afgøreindholdet og formen for sin beretning. Der henvises herom til Justitsmini-steriets besvarelse af 11. juli 2012 af spørgsmål nr. 297 (Alm. del) fra For-svarsudvalget.

4.

Justitsministeriet har besvaret en række spørgsmål fra Forsvarsudvalget,der vedrører afklassificering i forbindelse med rapporten fra Center forKoldkrigsforskning.Det drejer sig foruden de ovenfor nævnte besvarelser om ministeriets be-svarelse af 11. juli 2012 af spørgsmål nr. 283-287, 289-291, 294-296 og298 (Alm. del) fra Forsvarsudvalget. Justitsministeriet kan henvise til dis-3
se besvarelser, ligesom der også kan henvises til, at justitsministeren i for-bindelse med et samråd den 11. maj 2012 i Forsvarsudvalget har redegjortfor sagen.
4