Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1184176_0001.png
1184176_0002.png
1184176_0003.png
1184176_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
26. november 2012FærdselskontoretAsger Weber2012-0030-1098583751
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 159 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Niels Henrik Larsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 159 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for regler og praksis i forhold til fra-kendelse af førerretten i Danmark, hvis en dansk statsborger,med fast bopæl i Danmark, som følge af spirituskørsel i et an-det EU-land frakendes førerretten i det pågældende land?Hvilken rolle spiller det f.eks., hvis der er tale om gentagelses-tilfælde, dvs. at den pågældende er dømt flere gange for spiri-tuskørsel i det EU-land, hvorfra statsadvokaten modtager un-derretning om frakendelsen? I hvilke tilfælde tilsiger praksismed andre ord, at anklagemyndigheden vil forsøge at få endansk statsborger idømt frakendelse af førerretten i Danmark,på baggrund af handlinger begået i et andet EU-land, der harmedført frakendelse af førerretten i det pågældende land? Oghvad viser praksis om, hvor hyppigt der sker domfældelse iden forbindelse?”

Svar:

1.

Straffelovens § 11 fastslår, at hvis en person, der har dansk indfødsret,er bosat i den danske stat eller har lignende fast ophold her i landet, erstraffet i en fremmed stat for en handling, der efter dansk ret kan medførefrakendelse eller fortabelse af kald eller erhverv eller anden rettighed, såkan frakendelse heraf ske efter offentlig påtale her i landet.Bestemmelsen indebærer bl.a., at en person med dansk statsborgerskabmv. kan frakendes førerretten her i landet, hvis pågældende i et andet lander straffet for spirituskørsel med en promille, der efter færdselsloven kanmedføre frakendelse af førerretten.Rigsadvokaten har i meddelelse nr. 4/2000 om sanktionspåstande mv. ifærdselssager fastsat nærmere retningslinjer for behandlingen af sådannesager. Det fremgår af retningslinjerne, at der som udgangspunkt ikke rejsestiltale, hvis der er forløbet (mere end) et år, efter at overtrædelsen blev be-gået i udlandet. Ved gentagen overtrædelse af færdselslovens § 53 om spi-rituskørsel rejses tiltale dog normalt inden for to år efter det seneste ger-ningstidspunkt.Det følger af færdselslovens § 128, stk. 2, at ubetinget frakendelse somfølge af spirituskørsel sker for et tidsrum af mindst 3 år. I gentagelsestil-fælde fastsættes frakendelsestiden til mere end 3 år.

2.

Med hensyn til spørgsmålet om, hvor hyppigt der sker frakendelse af fø-rerretten i Danmark på baggrund af handlinger begået i et andet EU-land,
2
har Rigsadvokaten oplyst, at Rigsadvokaten ikke er i besiddelse af statisti-ske oplysninger herom.Rigsadvokaten har i tilknytning hertil oplyst følgende:”I retspraksis er udgangspunktet, at der sker frakendelse, nåren herboende dansk statsborger som følge af spirituskørsel iudlandet, herunder i et andet EU-land, er frakendt førerretten idet pågældende land.Som eksempel herpå kan bl.a. henvises til en sag gengivet iTidsskrift for Kriminalret (TfK) 2006.419 V. Der var i dennesag rejst tiltale for spirituskørsel begået i Norge med en pro-mille på 1,42. Den tiltalte var ikke tidligere straffet for spiri-tuskørsel. Tiltalte var i Norge idømt 21 dages betinget fængselog frakendt førerretten i Norge i 2 år. Såvel byretten som Ve-stre Landsret frakendte tiltalte førerretten i Danmark på bag-grund af kørslen i Norge. Frakendelsestiden (i Danmark) blevunder henvisning til forholdene i Norge nedsat til 6 måneder.I en sag gengivet i TfK 2007.49/2 V var der rejst tiltale for spi-rituskørsel begået i Tyskland med en promille på 1,64. Tiltaltevar ikke tidligere straffet for spirituskørsel. Såvel byretten somVestre Landsret frakendte den pågældende førerretten, menfandt under henvisning til, at der var formildende omstændig-heder, at frakendelsen undtagelsesvis kunne gøres betinget.For så vidt angår spørgsmålet om, hvilken rolle det spiller, atder er tale om gentagelsestilfælde, kan det oplyses, at der erflere eksempler i retspraksis på, at tidligere straffe for spiritus-kørsel tillægges betydning, når sagen indbringes for retten imedfør af straffelovens § 11.Der kan bl.a. henvises til en sag gengivet i TfK 2007.443 V,hvor der var rejst tiltale for spirituskørsel begået i Tysklandmed en promille på 2,48. Tiltalte var tidligere straffet for spiri-tuskørsel i Danmark og i denne forbindelse frakendt førerretteni 2 år og 6 måneder. Tiltalte var i Tyskland idømt en bøde på600 euro og kørselsforbud i Tyskland i 1 år. Såvel byrettensom Vestre Landsret fandt, at den tidligere danske dom skulletillægges gentagelsesvirkning i forhold til kørslen i Tyskland,og frakendte på denne baggrund tiltalte førerretten i Danmark i4 år og 6 måneder.Der kan endvidere henvises til en sag gengivet i TfK 2010.128V. I den sag var der rejst tiltale for spirituskørsel i Norge meden promille på 0,93. Tiltalte var i Norge idømt 14 dages betin-get fængsel, en bøde på 50.000 n.kr. og frakendt førerretten iNorge i 20 måneder. Tiltalte var tidligere straffet for spiritus-kørsel i Danmark. Såvel byretten som Vestre Landsret frakend-
3
te tiltalte førerretten i Danmark og tillagde den tidligere danskedom gentagelsesvirkning ved fastsættelse af frakendelsestiden.I de tilfælde, hvor den pågældende tidligere er dømt for spiri-tuskørsel i udlandet, har retspraksis også tillagt den udenland-ske afgørelse gentagelsesvirkning, selv om den tidligere uden-landske afgørelse ikke har ført til en sag om frakendelse iDanmark.Der kan således henvises til en sag gengivet i TfK 1999.125 V,hvor der var rejst tiltale for spirituskørsel i Tyskland med enpromille på 1,57. Tiltalte var tidligere dømt for spirituskørsel iTyskland og der frakendt førerretten, uden at den sag havdeført til tiltalerejsning i Danmark. Såvel byretten som VestreLandsret frakendte imidlertid tiltalte førerretten i Danmark ogtillagde den tidligere tyske afgørelse gentagelsesvirkning vedfastsættelsen af frakendelsestiden.Det samme blev resultatet i en sag gengivet i Ugeskrift forRetsvæsen 2003.1892 V, hvor der var rejst tiltale for spiritus-kørsel i Tyskland med en promille på 2,40. Tiltalte var tidlige-re dømt for spirituskørsel i Tyskland og der frakendt førerret-ten, uden at den sag havde ført til tiltalerejsning i Danmark.Også i denne sag skete der frakendelse af førerretten, ligesomden tidligere tyske dom blev tillagt gentagelsesvirkning i rela-tion til fastsættelsen af frakendelsestiden.”

3.

Som det således fremgår af gennemgangen af de nævnte domme, skerder i retspraksis frakendelse af førerretten i Danmark på baggrund af spiri-tuskørsel begået i udlandet, når anklagemyndigheden har rejst en sag påbaggrund af en underretning fra udenlandske myndigheder om, at en danskstatsborger eller en person med fast bopæl i Danmark er straffet for spiri-tuskørsel i udlandet. Ligeledes tillægges både udenlandske og danskedomme for spirituskørsel gentagelsesvirkning ved fastsættelse af fraken-delsestiden.
4