Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1180637_0001.png
1180637_0002.png
1180637_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
19. november 2012Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Maria CarlssonSagsnr.: 2012-0030-1093Dok.:581735
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 144 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Merete Riisager (LA).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 144 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvor mange opgaver, der i dagbliver udliciteret under Kriminalforsorgen og hvor stor densamlede sum er i kr. for at få udført opgaverne?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at kriminalforsorgen har ud-liciteret opgaver på en række driftsområder, ligesom kriminalforsorgen ivid udstrækning samarbejder med private aktører.Det drejer sig f.eks. om det bygningsmæssige tilsyn med kriminalforsor-gens bygninger og rådgivning i forbindelse med byggeopgaver. Endvidereer en række renoverings- og byggeopgaver udliciteret.Desuden er stort set hele misbrugsbehandlingen og en stor del af den læge-lige behandling af de indsatte i kriminalforsorgen udliciteret, og udføressåledes af private behandlingsinstitutioner og privatpraktiserende læger.Endvidere gennemføres en del af udslusningsarbejdet i kriminalforsorgensinstitutioner i samarbejde med eksterne leverandører, herunder bl.a. High-Five og Café Exit.Udlicitering af opgaver på kriminalforsorgens område skal ses i forhold til,at kriminalforsorgen har en beskæftigelsespligt over for de indsatte, og atde indsatte i institutionerne derfor under ledelse af personalet i størst muligudstrækning deltager i opgaver som f.eks. rengøring, madlavning, vedlige-holdelse og produktion af varer og tjenester til brug for kriminalforsorgensinstitutioner. Udlicitering af disse opgaver vil således indebære, at der vilskulle findes en anden beskæftigelse til de indsatte for at leve op til be-skæftigelsesforpligtelsen.Mulighederne for offentligt-privat samarbejde (OPP) på kriminalforsor-gens område er bl.a. overvejet i forbindelse med planerne om det nyefængsel på Falster, og der blev i 2005-2006 gennemført en analyse af, omdet var relevant at opføre fængslet som OPP frem for et traditionelt organi-seret statsbyggeri.Analysen, der blev udført af private konsulentfirmaer, viste bl.a., at detville blive dyrere at udføre og drive det nye fængsel som et OPP end i tra-ditionel offentlig udførelse. Denne analyse var i tråd med tidligere analyserog vurderinger i kriminalforsorgen.2
På den baggrund blev det besluttet at gennemføre det nye fængsel på Fal-ster og den nye anstalt i Nuuk som traditionelle statslige byggerier. Detteindebærer, at byggeriet styres af kriminalforsorgen, men udføres af privaterådgivere, entreprenører m.fl.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at direktoratet ikke liggerinde med et samlet tal for udgifter til udliciterede opgaver.
3