Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1192996_0001.png
1192996_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
FinansministerenDen 10. december 2012
Svar på Retsudvalgets spørgsmål nr. 139 (Alm. del) af 25. oktober2012 stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (Dansk Folkeparti)

Spørgsmål

Kan ministeren, i lyset af Datatilsynets afgørelse vedr. Syddjurs Kommunesønske om brug af Skype til videokommunikation med handicappede og psykisksyge borgere (journalnummer: 2012-323-0022) oplyse, om der foreliggerdatabehandleraftaler for statens eksisterende IP-telefoniløsninger og videokonfe-renceløsninger?

Svar

Der anvendes flere forskellige IP-telefoni- og videokonferenceløsninger i Staten.En del af disse løsninger driftsafvikles i Statens It1. Det gælder blandt andet Sta-tens Kommunikations Platform (SKP), der er en fælles statslig telefoniløsning,som på nuværende tidspunkt anvendes af 42 offentlige myndigheder.Statens It har kontrakt med en privat leverandør om bistand til levering og vedli-gehold af SKP. Denne leverandør er kontraktuelt forpligtet til at overholde per-sondataloven med tilhørende sikkerhedsforskrifter, jf. følgende afsnit fra kontrak-ten:”Leverandøren indestår for, at produkterne og serviceydelserne omfattet af Kontraktenopfylder alle relevante myndighedskrav og love, herunder og hvis relevant persondatalo-ven, således som disse foreligger ved denne Kontrakts underskrivelse og senere”.Forholdet vedrørende behandling af persondata er således håndteret i kontrakten,hvorfor der ikke er udarbejdet særskilt databehandleraftale med den private leve-randør.
1
Statens-It servicerer ca. 80 institutioner på følgende ministerområder: Beskæftigelsesministeriet, Erhvervs- og Vækstmini-steriet, Finansministeriet, Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, Kulturministeriet, Miljøministeriet, Ministeriet for By,Bolig og Landdistrikter, Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Ministeriet for Ligestilling ogKirkesamt Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Side 2 af 2
For så vidt angår de øvrige IP-telefoni- og videokonferenceløsninger, der driftsaf-vikles i Statens It, er databehandleraftalen en integreret del af samarbejdsaftalenmellem Statens It og den enkelte offentlige myndighed, der får varetaget databe-handling i Statens It, jf. Kundeaftalen mellem Statens It og kunderne:”7.1 PersondataStatens It er databehandler, og Kunden er dataansvarlig som defineret i lov om behand-ling af persondata, jf. lov nr. 429 af 31. maj 2000. Kunden sørger for anmeldelse tilDatatilsynet af Statens It som databehandler. Statens It handler alene efter instruksfra Kunden.Statens It skal træffe de fornødne tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltnin-ger mod, at oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes, ogmod, at oplysninger kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt be-handles i strid med lov om behandling af personoplysninger.”

Øvrige IP-telefoni- og videokonferenceløsninger

Driftsafviklingen af øvrige IP-telefoni- og videokonferenceløsninger, det vil sigeuden for Statens It, varetages i nogle tilfælde af den enkelte offentlige myndighedeller i regi af et statsligt it-fællesskab og i andre tilfælde hos eller med bistand fraprivat leverandør. Det vil være forbundet med et større arbejde at afdække, hvor-vidt der foreligger databehandleraftaler for alle disse.Med venlig hilsenBjarne Corydon