Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1169780_0001.png
1169780_0002.png
1169780_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
24. oktober 2012ProcesretskontoretChristina Thode Hansen2012-0030-1080574752
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 130 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 130 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, i hvor høj grad ministeren mener,at det er tilfredsstillende, at brodne kar i advokatbranchen kanfortsætte i så lang tid, som det er tilfældet i dag (Advokatnæv-nets årsberetning for 2011 viser, at den gennemsnitlige sagsbe-handlingstid for sagerne ved nævnet steg til 8,3 måneder sidsteår)? Er ministeren enig i, at det er et retssikkerhedsmæssigtproblem for borgerne, at advokatbranchen ikke hurtigere ogdermed mere effektivt får sat en stopper for advokater, der ikkelever op til det man som borger må forvente af advokatbran-chen?”

Svar:

1.

Det kan oplyses, at Advokatnævnet er oprettet af Advokatsamfundet(der udgøres af alle danske advokater) i medfør af retsplejelovens § 144.Advokatnævnet har til opgave at behandle klager over, at en advokat hartilsidesat god advokatskik (disciplinærsager), klager, der vedrører det ve-derlag, som en advokat har forlangt for sit arbejde (salærklager), og sagerom ophævelse af en frakendelse af retten til at udføre sager eller forretnin-ger af nærmere angiven karakter eller retten til at udøve advokatvirksom-hed. Der henvises nærmere til bekendtgørelse nr. 20 af 17. januar 2008 omAdvokatnævnets og kredsbestyrelsernes virksomhed ved behandling afklager over advokater mv.

2.

Advokatnævnet har netop afgivet sin årsberetning for 2011, der er til-gængelig på www.advokatsamfundet.dk.Årsberetningen viser, at der i 2011 har været et fald i sagsproduktionen,som har medført en ophobning af klagesager. Det har betydet, at sagsbe-handlingstiden er steget i 2011. Formanden for Advokatnævnet, højeste-retsdommer Jon Stokholm, har i den forbindelse i forordet til årsberetnin-gen givet udtryk for, at Advokatnævnets resultater for 2011 ikke er til-fredsstillende. Formanden har endvidere udtalt, at hverken klageren ellerden indklagede i en sag kan være tjent med at vente så lang tid på en afgø-relse, som det for en del sager har været tilfældet i 2011.Jeg har i tilknytning hertil noteret mig, at Advokatnævnet har taget konse-kvensen af denne udvikling. Det fremgår således af Advokatsamfundetshjemmeside, at der er sket en væsentlig tilførsel af personaleressourcer tilsekretariatet, herunder to yderligere jurister – og en mere på vej. Desudener der nu tilknyttet to tidligere dommere til sekretariatet for at forberede2
sager, og fra 2012 yder kredsbestyrelserne bistand til Advokatnævnets for-beredelse af sager.Af Advokatsamfundets hjemmeside fremgår endvidere følgende:”Tiltagene virker: Allerede i sommeren 2012 har Advo-katnævnet afsluttet lige så mange sager, som der blev ihele 2011.Produktiviteten stiger fortsat i 2012 - fra 190 afsluttedesager i første kvartal til 353 i tredje kvartal.- Hverken klageren eller den indklagede advokat kan væ-re tjent med at vente så lang tid på en afgørelse, som detfor en del sager har været tilfældet i 2011. Det tager vinaturligvis alvorligt, og der er derfor iværksat en langrække tiltag i Advokatnævnets sekretariat – det gælderbl.a. tilførsel af flere ressourcer for at nedbringesagspuklen og dermed sagsbehandlingstiden. Det har re-sulteret i en kraftigt stigende sagsproduktion, og i tredjekvartal af 2012 har vi nået den milepæl, at der afsluttesflere klagesager, end der kommer ind. Jeg er derfor ikkeet sekund i tvivl om, at vi er på rette vej, siger Advokat-samfundets generalsekretær Torben Jensen.”

3.

Jeg kan fuldt ud tilslutte mig, at hverken klageren eller den indklagede ien sag kan være tjent med at vente så lang tid på en afgørelse, som det foren del sager har været tilfældet i 2011.Ligesom Advokatnævnets formand og generalsekretær er jeg optaget af, atnævnet kan varetage sine vigtige samfundsmæssige opgaver på tilfredsstil-lende vis til gavn for retssikkerheden. Som beskrevet har Advokatnævnetgennemført en række tiltag med henblik at forbedre sagsbehandlingstidenved nævnet. Jeg har i den forbindelse noteret mig, at det er vurderingen, attiltagene er begyndt at virke, og jeg finder på den baggrund ikke anledningtil at iværksætte yderligere initiativer på området.
3