Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1292606_0001.png
1292606_0002.png
1292606_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
23. oktober 2013FærdselskontoretAsger Weber2013-0030-1688912017
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1200 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. september 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Niels Henrik Larsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1200 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:”Vil ministeren redegøre for, hvorfor en person, der har kørt125 km/t på landevej, hvor man må køre 80 km/t, og samtidighar talt i mobil, hvilket resulterer i, at personen kører ind i enanden bil, hvor 3 personer omkommer, kun idømmes bøde-straf, hvilket politianklageren begrunder med, at personen ikkehar kørt ”vanvidskørsel” på landevejen?”
Svar:Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”1.Færdselslovens ordlyd anvender ikke betegnelsen »vanvidskør-sel«, men der sigtes sædvanligvis til tilfælde af særlig hensynsløskørsel, hvor der kan idømmes fængselsstraf. Jeg kan i den forbindel-se oplyse, at det fremgår af færdselslovens § 118, stk. 5, at straffenfor en række overtrædelser af færdselsloven kan stige fra bøde tilfængsel indtil 1 år og 6 måneder, når kørslen er særlig hensynsløs.Bestemmelsen indebærer, at straffen i disse tilfælde kan stige tilfængsel, hvis føreren forsætligt har voldt skade på andres person el-ler ting, forsætligt har fremkaldt nærliggende fare herfor eller i øv-rigt har ført motordrevet køretøj på særlig hensynsløs måde. I dissetilfælde sker der som udgangspunkt endvidere ubetinget frakendelseaf førerretten, jf. § 126, stk. 1, nr. 5.Bestemmelsen i § 118, stk. 5, blev indsat i færdselsloven ved lov nr.498 af 7. juni 2001 om skærpelse af straffen for grove færdselsover-trædelser og indførelse af kørselsforbud. Straffen for overtrædelse af§ 118, stk. 5, er skærpet ved lov nr. 716 af 25. juni 2010 om blandtandet skærpet indsats mod vanvidskørsel, hvor strafferammen blevforhøjet fra 1 års fængsel til 1½ års fængsel.Det fremgår af forarbejderne til bestemmelsen, at den foruden de til-fælde, hvor føreren forsætligt har voldt skade på andres person ellerting, f.eks. ved forsætlig påkørsel, kan anvendes i de tilfælde, hvorføreren forsætligt har fremkaldt nærliggende fare herfor eller i øvrigthar kørt på særlig hensynsløs måde.En sådan kørsel er ifølge forarbejderne karakteriseret ved, at førerenbevidst sætter sig ud over hensynet til andres sikkerhed. Bestemmel-sen vil eksempelvis omfatte kørsel, der retter sig mod at forulempeeller bringe en anden trafikant i fare (chikanekørsel), hasarderet kør-sel, f.eks. for at unddrage sig forfølgning, hård og pågående kørsel,der medfører konkret skadeforvoldelse eller farefremkaldelse, ogsom udføres med bevidsthed om, at den fører til forulempelse ellerfarefremkaldelse, samt grove former for kapkørsel, flokkørsel oglignende »chokkørsel«. Bestemmelsen vil også omfatte kørsel medkøretøjer uden eller med meget betydelig nedsat bremse- eller sty-2
reevne eller andre mangler, der kan føre til nærliggende risiko forandre trafikanter, når risikoen har stået eller måttet stå føreren klart.Det er ikke afgørende for vurderingen af kørslen som særlig hen-synsløs, om den har medført personskade eller materiel skade, idetsådanne skader vil kunne bero på tilfældige omstændigheder. Denomstændighed, at en overtrædelse af færdselsloven har særdeles al-vorlige følger, er således ikke i sig selv tilstrækkelig til, at en kørselbetragtes som særlig hensynsløs. Omvendt kan en kørsel blive vur-deret som særlig hensynsløs, uanset at den i den konkrete situationikke førte til skader.Vurderingen af, om en kørsel skal karakteriseres som særlig hen-synsløs, beror således på en konkret vurdering af samtlige omstæn-digheder i den enkelte sag, herunder kørslens karakter og grovhed,og om føreren ved sin kørsel må anses for bevidst at have sat sig udover hensynet til andres sikkerhed.Afhængig af de konkrete omstændigheder i sagen vil der også kunnevære tale om en overtrædelse af straffelovens § 252, stk. 1, om den,der af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde volder nærlig-gende fare for nogens liv eller førlighed. Strafferammen for overtræ-delse af denne bestemmelse er fængsel indtil 8 år.Som eksempel på anvendelse af færdselslovens § 118, stk. 5, kanhenvises til en dom afsagt af Østre Landsret den 12. september 2012,gengivet i Ugeskrift for Retsvæsen 2013, side 22. Ved dommen bleven 27-årig mand dømt for særlig hensynsløs kørsel ved at have del-taget i arrangeret kapkørsel i tættere bebygget område. Ved kørslenførte domfældte sin bil i venstre halvdel af kørebanen med 119 km/t,selvom hastigheden ikke måtte overstige 50 km/t. Ved dommen blevhan straffet med 30 dages betinget fængsel med vilkår om samfunds-tjeneste og en tillægsbøde på 14.000 kr. Han blev endvidere frakendtførerretten ubetinget i 6 måneder, ligesom hans bil blev konfiskeret.2.Med hensyn til den situation, der er beskrevet i spørgsmålet, skaljeg bemærke, at det som anført ovenfor beror på en samlet konkretvurdering af omstændighederne i den enkelte sag, om en kørsel skalkarakteriseres som særlig hensynsløs. En besvarelse af spørgsmåletvil derfor kræve oplysninger om samtlige omstændigheder i sagen,og jeg har på det foreliggende grundlag ikke fundet anledning til atsøge indhentet nærmere oplysninger om den konkrete straffesag,som må antages at ligge til grund for spørgsmålet.”
3