Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
10. oktober 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Michelle Argir SimonsenSagsnr.: 2013-0030-1683Dok.:926387
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1182 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. september2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1182 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Hvad er ministerens holdning til, at det er lykkedes en enkeltindsat at flygte 20 gange fra forskellige fængsler, politigårdeog arresthuse, og finder ministeren det tilfredsstillende, atDanmark ifølge Europarådet er placeret på en fjerdeplads iforhold til, hvor mange indsatte der undviger, og påtænker mi-nisteren at tage initiativer for at stramme op på sikkerheden?(Der henvises til artiklen ”Derfor kan fangerne flygte” fra B.T.den 6. september 2013)”Svar:
Indledningsvis skal det bemærkes, at den i spørgsmålet nævnte artikel fraB.T. den 6. september 2013 omhandler en konkret persons undvigelser frahenholdsvis ungdomsinstitutioner, lokaliteter på politigårde, lukkedefængsler og arresthuse. Der er således tale om undvigelser fra forskelligar-tede institutioner m.v., som hører under forskellige myndigheder.Det er imidlertid ved besvarelsen lagt til grund, at spørgsmålet går på sik-kerheden i kriminalforsorgens lukkede institutioner.Det fremgår af ovennævnte artikel, at de omtalte undvigelser er foregået iperioden 1989-2005. Jeg mener derfor ikke, at det er relevant at kommen-tere yderligere på de pågældende undvigelser i forhold til en vurdering afden nuværende sikkerhed i kriminalforsorgens institutioner. Det skal dogbemærkes, at tendensen for så vidt angår de såkaldte undvigelser ”overmuren” (tilfælde, hvor en indsat har skullet overvinde en fysisk hindring)er, at der i forhold til for ca. 10 år siden er sket et markant fald i antallet.Jeg har indhentet en udtalelse fra Direktoratet fra Kriminalforsorgen, sombl.a. har oplyst følgende:”Kriminalforsorgen er naturligvis løbende meget opmærksompå sikkerhedsforholdene i fængsler og arresthuse, bl.a. i for-bindelse med renoveringer af bygningsmassen samt i forbin-delse med interne undersøgelser af konkrete undvigelser ogundvigelsesforsøg.I de senere år er der således gennemført en række tiltag medhenblik på at mindske risikoen for undvigelser, f.eks. opsæt-ning af såkaldte forsinkelseshegn ved ringmure og øget kame-ra- og alarmdækning. Med åbningen af Statsfængslet Østjyl-land i 2006 råder kriminalforsorgen endvidere over et moder-ne, lukket fængsel, som med sit meget høje sikkerhedsniveau2
er særdeles velegnet til at huse særligt undvigelsestruede ind-satte. Hertil kommer, at der vil blive opført et nyt lukket Fæng-sel på Falster, som ligeledes vil være kendetegnet ved et megethøjt sikkerhedsniveau.For så vidt angår oplysningerne fra Europarådet, som der hen-vises til i spørgsmålet, kan det oplyses, at Europarådet hvert årudgiver en fængselsstatistik, ”Annual Penal Statistics”. Det erkorrekt, at Danmark i den seneste opgørelse har et højt antalundvigelser i forhold til de øvrige lande. Det bemærkes imid-lertid, at Europarådet til den pågældende opgørelse har knyttetforskellige noter og forbehold i relation til nogle af de øvrigelandes opgørelser. Tallene er således ikke umiddelbart fuldtsammenlignelige. Endvidere bemærkes, at antallet af undvigel-ser varierer fra år til år. Af Europarådets forrige fængselsstati-stik fremgår det f.eks., at Danmark det pågældende år havde etvæsentligt lavere antal undvigelser i forhold til en række af deøvrige lande.”Jeg mener ikke, at oplysningerne i den omtalte avisartikel giver anledningtil at ændre i det løbende arbejde, som kriminalforsorgen foretager for athøjne sikkerheden i kriminalforsorgens lukkede institutioner.
3