Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1291619_0001.png
1291619_0002.png
1291619_0003.png
1291619_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. oktober 2013PolitikontoretStine Michalik Krogdahl2013-0030-1678904036
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1176 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. september2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1176 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for sin holdning til at indføre en per-manent samarbejdsordning med de relevante østeuropæiskelande, som bl.a. skal indebære, at de politikredse, der har brugfor det, får tilknyttet udenlandske betjente fra de pågældendelande til at hjælpe med opklaringen af indbrud fra f.eks. litaui-ske og rumænske bander, der rejser til Danmark for at gå påtogt, og som ofte er en del at et større organiseret netværk?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at indsatsen modindbrudskriminalitet, herunder indsatsen mod udenlandske til-rejsende kriminelle, der begår sådan kriminalitet, i flere år harværet et højt prioriteret område for politiet.Det kan endvidere oplyses, at politiet via det europæiske politi-samarbejde EUROPOL, der har til formål at forebygge og be-kæmpe grov og international organiseret kriminalitet, har etgodt og effektivt politisamarbejde med de øvrige EU-lande,herunder de østeuropæiske lande. Alle EU-medlemslande,samt visse 3. lande, har udstationeret forbindelsesofficerer iEUROPOL, hvilket giver mulighed for i konkrete sager at ind-hente relevante oplysninger til brug for efterforskning og op-klaringen af sager gennem de pågældende landes forbindelses-officerer.Endvidere har de enkelte politikredse allerede i dag mulighedfor indgå aftaler med udenlandske politimyndigheder om at fåtilknyttet ad hoc forbindelsesofficerer i kortere eller længereperioder tilpasset behovet i den enkelte politikreds.

2.

Rigspolitiet har indhentet en udtalelse fra Nordsjællands Po-liti, Syd- og Sønderjyllands Politi samt Sydøstjyllands Politivedrørende kredsenes erfaringer med tilknytningen af ad hocforbindelsesofficerer fra henholdsvis Rumænien og Litauen.Nordsjællands Politi har oplyst, at en ad hoc rumænsk forbin-delsesofficer har været tilknyttet Task Force Indbrud (TFI) si-den dens oprettelse den 1. marts 2012. Der har været tale omforskellige personer, som typisk har gjort tjeneste i 6 månederad gangen. Forbindelsesofficeren har primært bistået i aktuelleoperationelle efterforskninger, som har involveret rumænskestatsborgere eller gerningsmænd med anden tilknytning tilRumænien. I den forbindelse kan bl.a. nævnes ”Operation2
Goldfinger” – en omfattende efterforskning vedrørende organi-seret indbrudskriminalitet, som rettede sig dels mod herboenderumænere og serbere, dels mod tilrejsende rumænske kriminel-le. Sagen resulterede i anholdelse af 30 personer. Den rumæn-ske forbindelsesofficer var med sin bistand til såvel efterfor-skere som kildeførere en væsentlig grund til, at sagerne fik etså vellykket forløb, som tilfældet var, og at hovedmændene isagen blev idømt henholdsvis fem og syv års fængsel.Nordsjællands Politi har endvidere oplyst, at den rumænskeforbindelsesofficer herudover har stået til rådighed for de øvri-ge politikredse i Danmark, herunder assisteret i flere planlagtepolitiaktioner.Nordsjællands Politi har oplyst, at det har været af stor efter-forskningsmæssig værdi, at der i forbindelse med konkrete ef-terforskninger har været mulighed for at tilknytte ad hoc for-bindelsesofficerer med efterforskningsmæssig erfaring fra delande, hvorfra gerningsmændene kommer, idet efterforskernehar mulighed for at gennemskue organiseringen af kriminellenetværk, de familiemæssige forhold mv. Dette har smidiggjortog forkortet efterforskningen. I sager vedrørende indbrudskri-minalitet er der ofte behov for hurtig kontakt til de lande, hvor-fra gerningsmændene kommer. Denne kontakt foregår langtmere effektivt gennem en forbindelsesofficer med en operativefterforskningsmæssig baggrund, som taler og forstår detsprog, som de udenlandske myndigheder benytter til daglig.Sydøstjyllands Politi har oplyst, at kredsen i to måneder i 2012har haft tilknyttet en litauisk forbindelsesofficer.Forbindelsesofficeren var tilknyttet Task Force Vest, som er ensærlig enhed der proaktivt efterforsker rocker- og bandekrimi-nalitet, organiseret indbrudskriminalitet, hælerier og hjemme-røverier på Fyn og i Jylland.Forbindelsesofficeren bidrog primært med akutte forespørgslertil hjemlandet ved anholdelse af litauiske statsborgere. Efter-følgende blev de nævnte forespørgsler besvaret via retsanmod-ninger, men den fysiske tilstedeværelse gav mulighed for hur-tigere iværksættelse af efterforskning i tilknytning til den aktu-elle anholdelse.Sydøstjyllands Politi har endvidere oplyst, at det er kredsenserfaring, at den tilknyttede forbindelsesofficer medførte en hur-tigere opgaveløsning.Syd- og Sønderjyllands Politi har oplyst, at politikredsen i sep-tember måned 2013 har haft tilknyttet en litauisk forbindelses-officer.3
Syd- og Sønderjyllands Politi har endvidere oplyst, at den til-knyttede forbindelsesofficer har tilført kredsen ny viden om deomrejsende kriminelle og kriminelle netværks opbygning i Li-tauen, ligesom kredsen har fået et større kendskab til relevantesamarbejdspartnere og efterforskningsmuligheder i Litauen.Denne viden kan kredsen anvende direkte i efterforskningen afsager vedrørende grænseoverskridende kriminalitet.

3.

Det er Rigspolitiets opfattelse, at der som følge af det eksi-sterende politisamarbejde via EUROPOL samt politikredsenesmulighed for ad hoc at tilknytte forbindelsesofficerer ikke ak-tuelt er behov for at etablere permanente samarbejdsordningermed relevante østeuropæiske lande. Som det fremgår af politi-kredsenes udtalelser, kan de enkelte kredse vælge at tilknytteforbindelsesofficerer fra de lande, som man finder relevante.Dette kan ske i kortere eller længere perioder, afhængigt af be-hov. Det er efter Rigspolitiets opfattelse hensigtsmæssigt, atdet er op til den enkelte politikreds at vurdere behovet for bi-stand fra udenlandske forbindelsesofficerer.Rigspolitiet kan supplerende og mere generelt vedrørende ind-satsen mod udenlandske tilrejsende kriminelle oplyse, at Rigs-politiet har udarbejdet en – klassificeret – national strategiplanfor politiets operative indsats i 2013, hvoraf det bl.a. fremgår,at den politimæssige indsats mod indbrud i privat beboelse,hæleri, hjemmerøverier og udenlandske tilrejsende kriminelle,der begår sådan kriminalitet, er et fokusområde for politiet.Det fremgår endvidere af strategiplanen, at indsatsen på områ-det er forankret i de enkelte politikredse og udmøntes gennemden nationale operationsplan for politiets indsats mod indbrud iprivat beboelse mv.Den aktuelle situation og status for indsatsen drøftes i øvrigtløbende i den nationale følgestab for politiets indsats mod ind-brud i privat beboelse mv., der blev nedsat i 2009.Endvidere etablerede Rigspolitiet den 1. januar 2011 kontoretfor Omrejsende Kriminelle Grupper (OKG) i Rigspolitiets Na-tionale Efterforskningscenter (NEC). OKG har til opgave atunderstøtte politikredsene i efterforskninger mod tilrejsendekriminelle grupper.”
4