Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1288700_0001.png
1288700_0002.png
1288700_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
9. oktober 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Christian TrøstRasmussenSagsnr.: 2013-0030-1673Dok.:907832
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1167 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. september2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1167 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, om regeringen siden sin tiltræden hariværksat initiativer, der ændrer på, hvornår den sociale indsatsover for indsatte i Kriminalforsorgens institutioner påbegyn-des?”

Svar:

Regeringen har siden sin tiltræden på en række områder iværksat initiati-ver, der ændrer på, hvornår den sociale indsats over for indsatte i Krimi-nalforsorgens institutioner påbegyndes.Der er bl.a. med aftalen om Kriminalforsorgens økonomi for 2013-2016iværksat tiltag, der indebærer, at den sociale indsats på en række områderfremrykkes.I løbet af flerårsaftaleperioden vil der således blive oprettet nye modtagel-sesafsnit, hvor der vil ske en tidligere afdækning af de indsattes udfordrin-ger og kompetencer med henblik på blandt andet at sikre en målrettet ud-dannelses- og beskæftigelsesindsats. Som led i regeringens ønske om enfremrykning og bedre prioritering af indsatserne til de indsatte, skal der iforbindelse med oprettelse af modtagelsesafsnittene udarbejdes en afso-ningsplan for afsonere senest 7 dage efter indsættelse i modtagelsesafsnit-tet. Dette betyder en markant fremrykning af kravene til udarbejdelse af enplan for afsoningen, idet Kriminalforsorgen med de nuværende retnings-linjer arbejder med en frist for udarbejdelse af handleplaner på senest 28dage efter indsættelse. Endvidere vil der fremover skulle udarbejdes afso-ningsplaner for alle afsonere, mens de nuværende retningslinjer for udar-bejdelse af handleplaner tilsiger, at visse kategorier af indsatte er undtagetherfra. Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der er nedsat enprojektgruppe, der arbejder med etableringen af de nye modtagelsesafsnit,som forventes at være fuldt implementeret ultimo 2014.Herudover indeholder flerårsaftalen en række andre tiltag, der medfører, atden sociale indsats både kan fremrykkes og forbedres. Der er således skabtmulighed for, at visse indsatte kan udstationeres til egen bopæl med fod-lænke, når det findes formålstjenligt af hensyn til den indsattes familiefor-hold, afsoningsforløb eller resocialisering. Udstationering til egen bopælmed fodlænke vil endvidere kunne komme på tale, hvis den indsatte afgeografiske årsager ikke kan gennemføre frigang til uddannelse eller ar-bejde fra en institution tæt på arbejds- eller uddannelsesstedet.2
Desuden er der nu mulighed for at kombinere udstationering til egen bo-pæl med fodlænke og ophold i en af Kriminalforsorgens pensioner i ud-slusningsfasen, således at der kan ske tidligere udstationering til en pensi-on med efterfølgende anvendelse af udstationering til egen bopæl med fod-lænke.Dertil kommer, at der er gennemført en forbedret mulighed for opfølgningpå misbrugsbehandling, idet indsatte fra åbne fængsler, der har gennemgå-et misbrugsbehandling, nu får mulighed for at blive udstationeret til pensi-on eller behandlingshjem i op til et år mod tidligere som hovedregel i op til3 måneder.Endvidere er mulighederne for fremrykning af løsladelsen blevet justeret,således at det i videre omfang end hidtil sikres, at løsladelsen i tilfælde,hvor det er afgørende nødvendigt, at den løsladte kan betjenes på et offent-ligt kontor eller hos en offentlig myndighed inden en weekend, sker i sågod tid, at den pågældende kan nå at komme i kontakt med det offentlige.Dette betyder, at i tilfælde, hvor den beregnede løsladelsesdato falder påen fredag, lørdag eller søndag, kan der ske fremrykning til torsdag i stedetfor som tidligere fredag.Herudover har regeringen i forbindelse med kontanthjælpsreformen, dertræder i kraft den 1. januar 2014, iværksat initiativer, der sikrer en forbed-ret og tidligere social indsats i forbindelse med løsladelse af indsatte. Medkontanthjælpsreformen får indsatte ret til senest 14 dage inden løsladelsenat få afklaret deres forsørgelsesgrundlag, herunder muligheden for en-gangshjælp i forbindelse med løsladelsen. Regeringen har med dette tiltagønsket at sikre, at dømte ikke recidiverer, fordi de står uden et forsørgel-sesgrundlag ved løsladelsen.
3