Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1284812_0001.png
1284812_0002.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
1. oktober 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Michelle Argir Simon-senSagsnr.: 2013-0030-1667Dok.:897256
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1157 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. september2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1157 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, hvor stor en andel af de indsatte, somhar vidnet mod tiltalte rocker-bandemedlemmer i straffesager,der aktuelt afsoner deres straf i hhv. et lukket fængsel eller etarresthus? Hvis ministeren ikke er i besiddelse af en fuldstæn-dig opgørelse over denne fordeling, vil ministeren da skønne,hvordan fordelingen typisk har været i de senere år, hvor kri-minalforsorgen har modtaget et stigende antal rocker-bandemedlemmer til afsoning? Kan ministeren desuden oply-se, hvordan den tilsvarende fordeling er i forhold til afsonings-sted for dømte fra rocker-bandemiljøet, som blot har givet poli-tiet nyttige insideroplysninger om rocker-banderelaterede for-hold, uden decideret at have vidnet i konkrete straffesager modrocker-bandemedlemmer? Vil ministeren endelig oplyse, hvor-dan den tilsvarende fordeling er i forhold til afsoningssted forsåkaldte afhoppere, dvs. tidligere bandemedlemmer, der selvafsoner en dom, men som før eller under afsoningen har valgtat træde ud af den gruppering, som de var tilknyttet, uden dogpå nogen måde at have bibragt politiet insideroplysninger ellerdecideret have vidnet i straffesager mod andre fra rocker-bandegrupperinger?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der i kriminalforsorgenkun sker registrering af, om indsatte vidner mod andre indsatte eller hargivet politiet insideroplysninger i tilfælde, hvor der vurderes at være en po-tentiel trussel mod den indsattes sikkerhed. Der er aktuelt to indsatte i den-ne kategori i kriminalforsorgens institutioner. Den ene er placeret i lukketfængsel og den anden i åbent.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at beslutningenom afsoningssted for tidligere medlemmer af rocker-/bandegrupperinger,hvor der ikke skønnes at være en sikkerhedsrisiko, træffes efter de sammeregler, som gælder for personer uden relationer til rocker-/bandemiljøet.Placeringen sker derfor ud fra en samlet vurdering, hvor der bl.a. tageshøjde for kriminalitetens art, dommens længde og nærhedsprincippet,hvorefter fængselsstraf, så vidt det er praktisk muligt, skal afsones i nær-heden af den dømtes bopæl. Afsoningen kan for disse indsatte altså ske ibåde åbne og lukkede fængsler.
2