Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1172635_0001.png
1172635_0002.png
1172635_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
1. november 2012Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Andreas ChristensenSagsnr.: 2012-0030-1076Dok.:572952
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 115 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 115 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Som det fremgår af bl.a. TV2-Nyhederne den 6. oktober, erdet i Blegdamsvejens fængsel og i Vestre fængsel i Københavnikke noget problem at få en telefon ind, så man kan ringe tilhvem man vil. Og de indsatte kan uden problemer kommunike-re over fængselsmuren med personer udenfor til trods for, atder er tale om varetægtsfængslede, der ikke burde have kontaktmed andre før deres retssag. Er ministeren enig med forman-den for den danske dommerforening, Mikael Sjöberg, når hanoverfor TV2 udtaler at ’vi varetægtsfængsler netop, for at manikke skal kunne komme i kontakt med andre under efterforsk-ningen af sagen’ og at varetægtsfængsling nærmest er spildt,hvis der let kan kommunikeres med omverdenen alligevel?Hvad vil ministeren gøre for at dæmme op for problemerne,herunder hvad ministeren f.eks. vil gøre for at håndtere atmange varetægtsfængslede sidder i institutioner midt i byerneog at de under de nuværende forhold let kan kommunikeremed personer udenfor?”

Svar:

Kriminalforsorgens arresthuse varierer i forhold til bl.a. størrelse, sikker-hed og faciliteter, ligesom nogle af arresthusene er placeret i tæt bymæssi-ge bebyggelse. Det kan indebære sikkerhedsmæssige udfordringer medf.eks. indkast af ulovlige genstande og kommunikation med personer udenfor arresthuset.Kriminalforsorgen har fokus både på problemet med varetægtsarrestanterskommunikation med personer uden for arresthusene og risikoen for ind-kastning af ulovlige genstande.Kriminalforsorgen retter henvendelse til politiet, hvis personer udefraulovligt forsøger at komme i kontakt med de indsatte, og indsatte, der på-viseligt råber ud af vinduet for at komme i kontakt med andre, vil bl.a.kunne blive flyttet til en anden celle, hvor der ikke er mulighed for at fåkontakt med personer udenfor, eller til et andet arresthus.I forhold til indkast af ulovlige genstande har kriminalforsorgen indarbej-det en række rutiner med henblik på at forhindre, at indkastede genstandekommer i de indsattes besiddelse, f.eks. rundering af gårdtursarealet indenafvikling af gårdtur samt skærpet overvågning under gårdturen. Endvidereer der i vid udstrækning iværksat forskellige tiltag for at imødegå proble-met, f.eks. overdækning af gårdtursarealer, sikring af vinduer, opsætningaf pigtråd på eksisterende hegn, kameradækning og bedre belysning mv.2
Med henblik på at forhindre indkastning har man således opsat net overgårdtursarealerne i de fleste arresthuse, hvor det umiddelbart har væretmuligt at kaste ulovlige genstande ind på arealet. Ved etablering af over-dækning af arealer eller vinduer skal der imidlertid tages højde for, at lysog luft stadig skal kunne passere, hvorfor det ikke er muligt at etablere enuigennemtrængelig overdækning. Nettets tæthed gør imidlertid, at gen-stande, som er større end en bukket ølkapsel, ikke vil kunne gå igennem.Det bemærkes i øvrigt, at det kan være relevant fremadrettet mere genereltat se på mulighederne for en mere tidssvarende og omkostningseffektiv ar-resthussektor.
3