Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
22. oktober 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean E. Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0030-1660Dok.:893246
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1145 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. september2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1145 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren give en status for den indsats i forhold til per-soner, der har deltaget i krigen i Syrien, som ministeren bl.a.omtalte i Ritzau-telegrammet "Bødskov advarer borgerkrigerei Syrien" den 20. juni 2013, herunder oplyse følgende:• Hvor mange, der har deltaget i krigen i Syrien, der er udvistadministrativt eller ved dom.• Hvor mange sager om administrativ udvisning eller udvis-ning ved dom myndighederne har rejst over for personer, derhar deltaget i krigen i Syrien.• Hvor mange af de personer, der har deltaget i krigen i Syrien,der modtager offentlig forsørgelse opgjort efter ydelse.• Hvor mange af de personer, der har deltaget i krigen i Syrien,der modtager offentlig forsørgelse, der har modtaget en sankti-on for f.eks. brud på rådighedsreglerne.• Hvilke organisationer, der har modtaget støtte - herundereventuelt økonomisk - af personer, der har deltaget i krigen iSyrien.• Hvor mange sager, anklagemyndigheden har rejst eller over-vejer at rejse mod personer, der har deltage i krigen i Syrien,for støtte - herunder økonomisk - til terrororganisationer.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Politiets Efterretningstjeneste, der har oplyst følgende:”Politiets Efterretningstjenestes opgave er at forebygge, efter-forske og modvirke foretagender og handlinger, der udgør ellervil kunne udgøre en fare for Danmark som et selvstændigt,demokratisk og sikkert samfund. Efterretningstjenesten skalgennem sin virksomhed skabe grundlag for, at bl.a. voldeligeekstremistiske trusler kan identificeres og håndteres så tidligtog effektivt som muligt.Det er Politiets Efterretningstjenestes vurdering, at mindst 65personer siden sommeren 2012 er rejst fra Danmark til Syrienfor at tilslutte sig den væbnede kamp mod al-Assad-regimet. Etophold blandt militante islamister i Syrien kan have en radika-liserende effekt på den udrejste. Selvom der ikke er en entydigsammenhæng mellem radikalisering og udførelse af terroran-greb, vil en person, der vender hjem fra Syrien efter at havegennemgået et radikaliseringsforløb, med stor sandsynlighedvære mere villig til at begå terrorisme i Danmark.Politiets Efterretningstjeneste anvender en række forskelligetiltag i relation til de personer, der deltager eller har deltaget ivæbnede kamphandlinger i Syrien. I den forbindelse vurderer2
efterretningstjenesten løbende, om der er grundlag for at rejsesigtelse mod disse personer, ligesom efterretningstjenesten lø-bende vurderer, om der er grundlag for administrativt at udvisepersonerne efter udlændingelovens regler. Politiets Efterret-ningstjeneste har ikke på nuværende tidspunkt rejst sigtelsemod personer, der har deltaget i kamphandlinger i Syrien, lige-som der endnu ikke er truffet afgørelse om administrativ ud-visning.Herudover samarbejder Politiets Efterretningstjeneste i rele-vant omfang med andre danske myndigheder om indgreb overfor personer, der har været udrejst af Danmark for at deltage ivæbnede kamphandlinger i Syrien, herunder med henblik på atafdække overtrædelser af reglerne om rådighedsforpligtelsemv.Der kan ikke i en folketingsbesvarelse gives nærmere oplys-ninger om, hvilke konkrete tiltag Politiets Efterretningstjenesteforetager i forhold til personer, der udrejser til Syrien for atdeltage i væbnede kamphandlinger.”
3