Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1285127_0001.png
1285127_0002.png
1285127_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
1. oktober 2013ProcesretskontoretMarie Green2013-0030-1644888429
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1120 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. september 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1120 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes klarlægge om vidnefritagelsesreglerne iretsplejeloven har forrang for skattekontrollovens § 6, så advo-katers tavshedspligt sikres, hvilket er helt afgørende i et rets-samfund, jf. artiklerne ”Sådan fisker Skat efter dine fortroligeoplysninger” og ”Advokat: ”De ville have alle mine klientersaftaler”” fra bt.dk den 30. august 2013.”

Svar:

Det bemærkes indledningsvis, at skattekontrolloven, herunder spørgsmåletom SKAT’s adgang til at indhente oplysninger efter denne lov, hører underSkatteministeriet.Jeg kan imidlertid mere generelt oplyse, at advokater er underlagt tavs-hedspligt med hensyn til oplysninger af fortrolig karakter, som de i forbin-delse med deres virke har fået kendskab til. Advokaters tavshedspligt erlovfæstet og følger af retsplejelovens § 129 sammenholdt med straffelo-vens § 152.Efter straffelovens § 152, stk. 3, er en oplysning fortrolig, når den ved loveller anden gyldig bestemmelse er betegnet som sådan, eller det i øvrigt ernødvendigt at hemmeligholde oplysningen for at varetage væsentlige hen-syn til offentlige eller private interesser.Tavshedspligten indebærer, at advokater indtager en særlig stilling i for-hold til vidnepligten ved domstolene, jf. retsplejelovens § 170, hvorefterbl.a. forsvarere og advokater ikke må afkræves vidneforklaring om for-hold, som er kommet til deres kundskab ved udøvelsen af deres virksom-hed, medmindre den, i hvis interesse tavshedspligten er pålagt, giver sitsamtykke dertil. Foreligger et sådan samtykke ikke, er advokaten bundet afsin tavshedspligt. Dog kan retten pålægge en advokat (bortset fra forsvare-re i straffesager) at afgive vidneforklaring, når forklaringen anses for atvære af afgørende betydning for sagens udfald og sagens beskaffenhed ogdens betydning for vedkommende part eller samfundet findes at berettigetil, at forklaringen afkræves.Udover, at advokaters tavshedspligt kan brydes efter en retsbeslutning, erdet i domspraksis også antaget, at retsplejelovens § 152 e finder tilsvaren-de anvendelse på advokaters tavshedspligt således, at en advokats tavs-hedspligt kan tilsidesættes, hvis advokaten er forpligtet til at videregive2
oplysningerne, eksempelvis hvis dette er fastsat ved lov, eller hvor advoka-ten handler i berettiget varetagelse af åbenbar almeninteresse eller af egeteller andres tarv.Hvorvidt advokaters tavshedspligt på denne måde bør vige for modståendehensyn i medfør af lovgivningen mv., vil bero på en samlet vurdering af dekonkrete omstændigheder, som det i sidste ende vil være op til domstoleneaf foretage.
3