Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
18. september 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean E. Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0030-1630Dok.:883018
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1088 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. august 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1088 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren oplyse, hvilke klagemuligheder en borger har,hvis hun får viden om at det danske efterretningsvæsen har ud-leveret oplysninger om hende til amerikanske myndigheder, oghvordan sikres den enkelte borgers retssikkerhed i øvrigt i for-bindelse med udlevering af sådanne oplysninger?”Svar:
Justitsministeriet kan oplyse, at Politiets Efterretningstjeneste som led i fo-rebyggelse af terrorisme har et omfattende og nødvendigt samarbejde medudenlandske myndigheder. Samarbejdet foregår dels generelt for at følgetrusselsbilledet, dels operativt i forbindelse med efterforskningen af kon-krete sager. Som led i efterretningstjenestens generelle samarbejde medudenlandske myndigheder udveksles der blandt andet strategiske oplys-ninger samt oplysninger om efterforskningsmetoder, fokusområder mv.,mens der som led i det operative samarbejde efter omstændighederne kanudveksles personoplysninger.Om reglerne for Politiets Efterretningstjenestes videregivelse af oplysnin-ger til udenlandske myndigheder kan der henvises til betænkning nr.1529/2012 om PET og FE, kapiel 5, afsnit 2.2.3.4., side 169f.Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at Politiets Efterretningstjenestesvideregivelse af oplysninger, herunder til udenlandske myndigheder, erundergivet kontrol fra en række instanser.Blandt andet fører justitsministeren tilsyn med Politiets Efterretningstjene-ste på regeringens vegne, og efterretningstjenesten er undergivet ministe-rens instruktioner.Politiets Efterretningstjenestes virksomhed er desuden omfattet af den al-mindelige adgang til domstolsprøvelse af forvaltningen, jf. grundlovens §63 om øvrigmyndighedens grænser. Spørgsmål om efterretningstjenestensvirksomhed vil således kunne prøves ved domstolene, hvis de almindeligeprocesforudsætninger i øvrigt er opfyldt.Endvidere fører det såkaldte Wamberg-udvalg kontrol med, at efterret-ningstjenesterne behandler oplysninger om personer i overensstemmelsemed de retningslinjer, der gælder for efterretningstjenesternes virksomhed.
2
Politiets Efterretningstjeneste er også omfattet af Folketingets Ombuds-mands kompetence, og ombudsmanden har i flere tilfælde behandlet sagervedrørende efterretningstjenesten.Det skal endvidere bemærkes, at der med lov nr. 604 af 12. juni 2013 omPolitiets Efterretningstjeneste (PET) indføres nye regler for efterretnings-tjenesten om bl.a. videregivelse af oplysninger om fysiske og juridiskepersoner til udenlandske myndigheder.Med loven etableres samtidig et nyt uafhængigt tilsyn, som vil kunne førekontrol med, om Politiets Efterretningstjeneste overholder betingelsernefor videregivelse af oplysninger, herunder videregivelse til en udenlandskmyndighed.
3