Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1278855_0001.png
1278855_0002.png
1278855_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:
10. september 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Rune NørrSagsnr.: 2013-0030-1611Dok.:892218
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1052 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. august2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Nonbo (V).
Morten Bødskov/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1052 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”I forlængelse af svar på REU alm. del - spørgsmål 946 bedesministeren oplyse, hvordan det kan forklares og forsvares atplacere ”udkørende opgaver” for hele Sjælland, Falster og Lol-land så geografisk skævt som på Vestegnen, henset til at Vest-egnen ikke er centralt placeret i forhold til afstandene til Nak-skov, Møn, Korsør, Kalundborg, Helsingør og København?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Rigspolitiet kan oplyse, at beslutningen om placeringen af deto opgavefællesskaber er truffet ud fra en samlet vurdering ogafvejning af en række hensyn.Som det fremgår af Rigspolitiets udtalelse til brug for Justits-ministeriets besvarelse af 12. juli 2013 af spørgsmål nr. 946 fraFolketingets Retsudvalg, har det haft afgørende betydning forplacering af de to opgavefællesskaber, at der på landsplan kanbibeholdes så stor en del af de faglige kompetencer som mu-ligt, så risikoen for sagsophobning mindskes, idet nogle afsagsområderne er både juridisk og/eller teknisk komplicerede,ligesom flere af afgørelserne har stor betydning for den enkelteborger, herunder for nogle ansøgeres erhvervsforhold.På den baggrund forventes placeringen af opgavefællesskabet iKøbenhavns Vestegns Politi ud fra et geografisk hensyn at gi-ve de bedste muligheder for at rekruttere så mange af de nuvæ-rende medarbejdere fra de øvrige sjællandske kredse til opga-ven som muligt. Gode rekrutteringsmuligheder vil dermed og-så bidrage til færrest mulige afskedigelser på landsplan i DanskPoliti.Det har ligeledes været et væsentligt hensyn, at placeringen afopgavefællesskaberne bidrager til en regional fordeling af destatslige arbejdspladser. Dette samt forhold vedrørende udkø-rende opgaver på våbenområdet har gjort, at Midt- og Vestjyl-lands politikreds blev vurderet til at være den mest hensigts-mæssige placering af det andet opgavefællesskab. Rigspolitieter naturligvis opmærksom på, at hensynet til en regional forde-ling af statslige arbejdspladser tillige ville kunne være vareta-get ved en placering i andre politikredse.Det har efter Rigspolitiets opfattelse ikke været muligt at tilgo-dese alle hensyn i samme omfang ved den geografiske place-ring af de to opgavefællesskaber. Rigspolitiet har i den forbin-2
delse vurderet, at en placering af begge opgavefællesskaberalene ud fra hensynet til en regional fordeling af statslige ar-bejdspladser ville medføre et uforholdsmæssigt stort kompe-tencetab samt en væsentlig risiko for sagsophobning.Rigspolitiet bemærker i den forbindelse, at placeringen af de toopgavefællesskaber ikke er udtryk for en vurdering af fagligekompetencer politikredsene imellem.Samlet er det Rigspolitiets opfattelse, at placeringen af de toopgavefællesskaber i videst muligt omfang ud fra en samletvurdering på landsplan tilgodeser hensynet til henholdsvis mi-nimering af kompetencetab og risiko for sagsophobning, fær-rest mulige afskedigelser i Dansk Politi, den regionale forde-ling af statslige arbejdspladser og udkørende opgaver.”
3