Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1281997_0001.png
1281997_0002.png
1281997_0003.png
Civilafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:19. september 2013Kontor: FærdselskontoretSagsbeh: Marie Louise SkibstedAlsSagsnr.: 2013-0030-1601Dok.:866002
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1049 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. august 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jørn Dohrmann (DF).
Morten Bødskov/Niels Henrik Larsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1049 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere artiklen "Politikere skal drøftekommunalt p-korps" fra d. 8. august 2013 i Jydske Vestkysten,Esbjerg, og vil ministeren i den forbindelse redegøre for, omdet er i overensstemmelse med gældende regler, når Syd- ogSønderjyllands Politi nu vil fralægge sig opgaven med at havecivile parkeringskontrollører ansat?”

Svar:

Politiet kan efter færdselslovens § 121, stk. 1, kan pålægge en afgift forovertrædelse af en række bestemmelser om standsning og parkering ifærdselsloven og forskellige forskrifter udstedt i medfør af denne lov oglov om offentlige veje.Efter færdselslovens § 122 a, stk. 1, kan justitsministeren bestemme, atkontrollen med overholdelse af de bestemmelser, der nævnes i færdselslo-vens § 121, stk. 1, helt eller delvist overlades til kommunalbestyrelsen.Denne bemyndigelse er udnyttet ved bekendtgørelsen om kommunal par-keringskontrol (bekendtgørelse nr. 972 af 17. oktober 2005). Efter dennebekendtgørelses § 1, stk. 1, kan kontrollen med overholdelse af hovedpar-ten af de bestemmelser, der er nævnt i færdselslovens § 121, stk. 1, for-uden af politiet varetages af kommunalbestyrelsen.Efter reglerne på området har det således siden 2005 været ordningen, atbåde politi og kommuner kan varetage parkeringskontrollen med overhol-delse af en række bestemmelser i færdselsloven.Justitsministeriet har i øvrigt til brug for besvarelsen indhentet en udtalelsefra Rigspolitiet, der bl.a. har oplyst følgende:”Syd- og Sønderjyllands Politi har bl.a. oplyst følgende:”I forbindelse med et kredsrådsmøde den 12. juni 2013orienterede Syd- og Sønderjyllands Politi de lokaleborgmestre om, at politiets fokus i høj grad er og skalvære rettet mod politiets kerneopgaver. Parkeringskon-trol, hvor man for eksempel påser om p-skiver er stilletkorrekt, hører ikke til politiets kerneopgaver. Syd- ogSønderjyllands Politi har derfor besluttet, at politikred-sen ikke vil genbesætte stillinger som civile parkerings-kontrollører i Haderslev, Ribe og Esbjerg, når de bliverledige ved naturlig afgang.2
Parkeringer til ulempe inden for færdslen vil selvfølge-lig blive håndteret af politipersonale i samme omfangsom hidtil.Politikredsen er bekendt med, at kommunerne i politi-kredsen for tiden overvejer muligheden for at etablereen fælles kommunal parkeringsenhed.”Som det fremgår af politikredsens udtalelse, har kredsen besluttet atophøre med at varetage en del af parkeringskontrollen i tre byer, ef-terhånden som stillingerne som civile parkeringskontrollører bliverledige. Herefter kan kommunerne vælge – eventuelt gennem en fæl-les kommunal parkeringsenhed – at varetage væsentlige dele af par-keringskontrollen. Dette gør sig allerede i dag gældende i en langrække byer i de øvrige politikredse.Dette ændrer dog ikke ved, at politikredsene fortsat varetager parke-ringskontrol som en del af politiets almindelige arbejde, navnlig nårparkering og standsning er til færdselsmæssige ulempe, og hvor par-kerings- og standsningsforbud er etableret ud fra trafiksikkerheds-mæssige hensyn.Rigspolitiet har på den anførte baggrund ingen bemærkninger tilSyd- og Sønderjyllands Politis planer på området.”
3