Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1276563_0001.png
1276563_0002.png
1276563_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
2. september 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Rune NørrSagsnr.: 2013-0030-1603Dok.:876515
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1045 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. august 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1045 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”I forlængelse af ministerens svar på REU alm. del - spørgsmål391 bedes ministeren oplyse, i hvilket omfang Kriminalforsor-gen sikrer sig, at indsatte har mulighed for at fortsætte og af-slutte kurser påbegyndt, mens de har opholdt sig på en af Kri-minalforsorgens institutioner.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, hvortil der henvi-ses:”Direktoratet for Kriminalforsorgen kan oplyse, at hovedpartenaf løsladte er omfattet af ”Køreplan for God Løsladelse”. Mål-grupperne er alle indsatte over 18 år, der afsoner en straf på 4måneder og derover, samt indsatte med kortere straffe, hvisden indsatte forventes prøveløsladt med tilsyn eller ikke skøn-nes at være sikret passende ophold eller underhold efter løsla-delsen.I de tilfælde, hvor der arbejdes efter ”Køreplan for God Løsla-delse”, sikres det særskilt, at der er koordineret i forhold til ud-dannelse og dertil hørende indsatser. I samarbejdsaftalerne, derer indgået mellem kriminalforsorgen og kommunerne, skal dertages stilling til følgende tre spørgsmål:1.2.Hvordan sikres det, at der følges op på denindsattes uddannelsesforløb?Hvordan sikres det, at der koordineres mel-lem kriminalforsorgen og kommunen, herun-der Ungdommens Uddannelsesvejledning iforbindelse med udslusningen?Hvem er de ansvarlige kontaktpersoner i hen-holdsvis kommunen og kriminalforsorgen?
3.
Specifikt i forhold til udslusning til uddannelse kan Direktora-tet for Kriminalforsorgen oplyse, at undervisnings- og vejled-ningspersonale på kriminalforsorgens institutioner medvirkertil at sikre, at indsatte kan fortsætte deres uddannelsesforløb ef-ter endt afsoning. I de tilfælde, hvor indsatte ønsker eller kanmotiveres til at fortsætte deres uddannelseforløb, vil der somudgangspunkt blive etableret kontakt mellem indsatte og enkonkret uddannelsesinstitution. I nogle tilfælde vil unge indsat-te også have mulighed for at få tilknyttet en mentor, der kanunderstøtte overgangen til en uddannelsesinstitution. Hertil2
kommer, at en del indsatte har frigang med henblik på uddan-nelse i den sidste del af afsoningen og således allerede vil havekontakt med en uddannelsesinstitution ved løsladelsen.Direktoratet for Kriminalforsorgen kan endvidere oplyse, atman som et led i opprioritering på vejlednings- og kompeten-ceafklaringsindsatsen arbejder på at sikre, at overgangen til vi-dere uddannelse bliver mere systematiseret. Dette skal bl.a. skegennem et udvidet samarbejde med Ungdommens Uddannel-sesvejledning og gennem et mere specifikt fokus på karriere-vejledning over for den indsatte.”
3