Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1276559_0001.png
1276559_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
2. september 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Rune NørrSagsnr.: 2013-0030-1603Dok.:876510
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1043 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. august 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1043 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”I forlængelse af ministerens svar på REU alm. del - spørgsmål391 bedes ministeren oplyse, i hvilket omfang kursisterne for-ud for optag på AVU-kurserne screenes og/eller vejledes, såle-des at det sikres, at de har de fornødne kompetencer, der kræ-ves for at gennemføre det pågældende kursus.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, hvortil der henvi-ses:”Direktoratet for Kriminalforsorgen kan oplyse, at det er op tilden enkelte fængselsskole at vejlede og kompetenceafklareindsatte forud for igangsættelsen af undervisningstilbud ifængselsskolen, herunder også i forhold til AVU-undervisning.I forbindelse med vejledningen vil man typisk indhente oplys-ninger om skolebaggrund og øvrig uddannelseserfaring. Her-udover vil man som led i kompetenceafklaringen ofte foretageegentlige test og screeninger til vurdering af indsattes basalefærdigheder inden for læsning, skrivning og regning. Hvis denindsatte på baggrund af disse test vurderes at have vanskeligtved at gennemføre AVU, tilbydes som regel et kursusforløb påenten FVU læsning eller FVU matematik, afhængig af AVU-faget.Direktoratet for Kriminalforsorgen kan endvidere oplyse, atbehovet for vejledning og systematisk kompetenceafklaringhar været stigende i takt med, at flere indsatte har ønsket atdeltage i undervisningen under afsoning. Derudover har enekstern undersøgelse af vejledningsområdet, gennemført afNationalt Center for Kompetenceudvikling, peget på, at vej-ledningsindsatsen på fængslerne kunne gøres mere systematiskog professionel. I forbindelse med satspuljeforhandlingernefor perioden 2012-2015 er der afsat midler til at opprioriterevejledningsindsatsen og kompetenceafklaringsdelen. Med mid-lerne følger et krav om, at alle indsatte med en restafsoningstidpå to måneder og derover får et tilbud om systematiseret vej-ledning og kompetenceafklaring. Samlet set skal indsatsen,som er igangsat, understøtte, at flere indsatte påbegynder oggennemfører relevant uddannelse under afsoningen eller fort-sætter i uddannelse efter afsoning.”
2