Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1275555_0001.png
1275555_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. august 2013ProcesretskontoretChristina Hjeresen2013-0030-1599860334
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1038 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. august 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1038 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren tage initiativ til se på ændringer af reglerneomkring fri proces, så det i større omfang bliver muligt for er-hvervsdrivende at opnå fri proces i de tilfælde, hvor den er-hvervsdrivende som følge af dårlig rådgivning er gået konkurs,og dermed kan have svært ved at fremskaffe økonomiske mid-ler til at føre en retssag mod rådgiveren?”

Svar:

Justitsministeren har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Civilstyrelsen:”Efter retsplejelovens regler om fri proces kan der kun undta-gelsesvist meddeles fri proces i sager af erhvervsmæssig karak-ter, idet det sociale sigte, som ligger til grund for reglerne omfri proces, sædvanligvis ikke gør sig gældende i disse sager.Efter praksis meddeles fri proces til mindre selvstændigt er-hvervsdrivende, når kravet er usædvanligt i forbindelse meddriften af virksomheden, og ansøgeren skønnes at have behovfor bistand i form af fri proces. Sager om erhvervsmæssig råd-givning anses normalt for at vedrøre et sædvanligt led i driftenuanset kvaliteten af rådgivningen. Foreligger der særlige for-hold, herunder sociale omstændigheder, kan der efter en kon-kret vurdering ses bort fra sagens erhvervsmæssige karakter.Der kan i sådanne tilfælde bevilges fri proces, hvis ansøgerenikke er i stand til at afholde de omkostninger, der er forbundetmed retssagen, og hvis ansøgeren har rimelig udsigt til at fåmedhold. Rimelig udsigt til at få medhold vil som udgangs-punkt forudsætte, at ansøgeren er i stand til at godtgøre, at derforeligger ansvarspådragende rådgivning, og at der er lidt etøkonomisk tab som følge af rådgivningen.De eksisterende regler om fri proces rummer således alleredemulighed for i særlige tilfælde at meddele fri proces i sager omansvarspådragende rådgivning.”Justitsministeriet kan henholde sig til Civilstyrelsens udtalelse.
2