Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:3. september 2013Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Jean Elisabeth Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0030-1594Dok.:857250
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1033 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. juli 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1033 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes oplyse, hvorfor politiet ikke i større omfanggør brug af Hjemmeværnet i forbindelse med observationermod særlige områder, hvor hændelser kan finde sted, som ek-sempelvis i forbindelse med brandene i Albertslund jf. densamarbejdsaftale, der er indgået mellem politiet og Hjemme-værnet.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at politimæssige op-gaver, dvs. opgaver, der er omfattet af lovgivningen om politi-ets virksomhed, som udgangspunkt varetages af politiet. For-svaret og hjemmeværnet kan dog i visse tilfælde yde assistancemed henblik på varetagelsen af politimæssige opgaver.Efter de gældende retningslinjer bør assistance fra forsvaret oghjemmeværnet alene rekvireres i forbindelse med opgaver, derhar en sådan karakter eller et sådant omfang, at politiets egneressourcer enten ikke er tilstrækkelige eller bør anvendes påanden vis, og hvor det ikke er afgørende, at det er polititjene-stemænd, der varetager opgaven.I november 2011 udsendte Rigspolitiet og Hjemmeværns-kommandoen en samarbejdsaftale, som anvendes i forbindelsemed de enkelte politikredses aftaler med hjemmeværnets myn-digheder. I samme forbindelse blev der udsendt et opgavekata-log, der entydigt definerer de opgavetyper, hvortil hjemme-værnet kan rekvireres inden for rammerne af almindelig hjælp.Det fremgår af opgavekataloget, at hjemmeværnet kan anven-des til observation af et bestemt afgrænset område, lokalitet el-ler objekt. Formålet hermed er så vidt muligt at sikre, alle rele-vante aktiviteter inden for det afgrænsede område bliver regi-streret, og at alle registrerede informationer overgives til poli-tiet med henblik på efterforskning og videre sagsbehandling.Hjemmeværnets assistance til observation udføres i uniform oguden bevæbning, ligesom politiet i hvert enkelt tilfælde giverforudgående skriftlig instruktion om opgavens løsning.Hvorvidt hjemmeværnet anvendes til observationsopgaver be-ror således på en konkret vurdering i den enkelte politikredsunder hensyntagen til opgavens karakter, herunder om der er2
tale om et bestemt afgrænset område og karakteren af den ob-servation, der ønskes foretaget.Det er i den forbindelse Rigspolitiets principielle opfattelse, athjemmeværnet, ikke bør anvendes til observationsopgaver, derkan have karakter af en generel overvågning af befolkningenpå civilt område.”
3