Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
29. august 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Steffen Dysted MattssonSagsnr.: 2013-0030-1590Dok.:857195
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1029 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. juli 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 1029 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for aktuelle norske og svenske ini-tiativer med hjemsendelse af kriminelle udlændinge og i denforbindelse oplyse, om ministeren vil tage initiativ til, at hjem-sendelse af fængselsdømte udlændinge vil kunne udløse etpengebeløb til modtagerlandet, så det på den måde sikres, atudlændinge ikke fylder op i de danske fængsler og så hjem-slusningscentre oprettes i hjemlandet og ikke i Danmark?”Svar:
1.
Norge og Sverige har begge – ligesom Danmark – tiltrådt Europarådetskonvention af 21. marts 1983 om overførsel af domfældte og tillægsproto-kollen hertil af 18. december 1997.Norges og Sveriges behandling af overførselssager sker således bl.a. påbaggrund af de nævnte regelsæt, hvorved bemærkes, at Sverige efter detoplyste endnu ikke har implementeret EU’s rammeafgørelse om overførselaf domfældte (2008/909/RIA som ændret).2.
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse frabl.a. det norske Justis- og Beredskabsdepartementet, som har oplyst føl-gende om de norske initiativer på området:”Soningsoverføring av utenlandske domfelte tilbake til hjemlandet er ethøyt prioritet arbeid for den norske Regjeringen.Det norske Justis- og beredskabsdepartementet jobber kontinuerlig medå forbedre egne rutiner for rask saksbehandling i overføringssakene.Det er iverksatt interne rutiner og hurtigprosedyrer for samarbeidet medkriminalomsorgen, politiet og utlendingsmyndighetene.Overføringssakene som er til behandling i andre land blir regelmessigpurret op på ekspertnivå og i noen tilfeller i politiske sammenhenger.For å få til raskere og mer bindende prosedyrer for overføringssakenehar Norge inngått bilaterale avtaler om soningsoverføring med Roma-nia, Litauen og Latvia. De bilaterale avtalene bygger på de samme prin-sippene som EUs rammebeslutning om soningsoverføring.”3.
For så vidt angår Sveriges initiativer på området har det svenske Justi-tiedepartementet oplyst bl.a. følgende:”I et betänkande (SOU 2013:21) har en särskild utredare gjort en över-syn av lagen (1972:260) om internationellt samarbete rörande verkstäl-2
lighet av brottmålsdom (IVL) och därvid föreslagit en allmän lagstift-ning om internationell straffverkställighet. I betänkandet föreslås at IVLska ersättas av en ny lag som bl.a. innebär en ny beslutsordning vidärenden om överförande av straffverkställighet. En av utgångspunkter-na för den föreslagna nya regleringen har varit att möjliggöra överfö-rande av straffverkställighet till och från Sverige i så stor utsträckningsom möjligt. Syftet är enligt utredaren att uppnå ett effektivt, men sam-tidigt rättssäkert förfarande där den enskildes intressen beaktas. I betän-kandet föreslås också att rambesluten om (a) erkännande och övervak-ning av uppskjutna, alternativa och villkorliga påföljder och (b) erkän-nande och verkställighet av frihetsberövande straff ska genomföras ge-nom införandet av två lagar. Ärandet behandlas för närvarande inomregeringskansliet.”4.
Som det fremgår, er der både for Norges og Sveriges vedkommende fo-kus på at sikre en effektiv og smidig behandling af sager om overførsel afkriminelle udlændinge til strafafsoning i hjemlandet.Erfaringsindsamling fra de pågældende lande er derfor også blandt de til-tag, som der med sidste efterårs flerårsaftale for kriminalforsorgen eriværksat for yderligere at styrke danske myndigheders overførselsindsats.Den danske indsats med at sikre en hurtig og effektiv behandling af over-førselssager – som det ligeledes fremgår af den samtidige besvarelse afspørgsmål nr. 1023 (Alm. del) – med flerårsaftalen koncentreret i en særligTask Force Hjemsendelsei Justitsministeriet.Task forcen har – som forudsat i flerårsaftalen – bl.a. iværksat en systema-tisk erfaringsindsamling fra udvalgte lande med gode erfaringer på områ-det, herunder Norge og Sverige.Der er således tale om et område, der allerede er højt prioriteret i Justits-ministeriet, og det er min forventning, at de tiltag, der med flerårsaftalen eriværksat på området, vil medvirke til yderligere at styrke overførselsind-satsen.Jeg finder derfor ikke på nuværende tidspunkt anledning til at iværksætteyderligere tiltag for at styrke overførselsindsatsen.
3