Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1275849_0001.png
1275849_0002.png
1275849_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
29. august 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Steffen Dysted MattssonSagsnr.: 2013-0030-1585Dok.:856475
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1023 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. juli 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1023 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt det er muligt at fåspeedet processen med at få specielt litauiske og rumænskestatsborgere dømt for kriminalitet i Danmark til afsoning ihjemlandet op, så også dømte for mere simpel kriminalitet så-som indbrud, lommetyveri m.m. kan sendes til afsoning ihjemlandet.”

Svar:

1.

Som jeg også tidligere har redegjort for over for bl.a. Retsudvalget, erder med sidste efterårs flerårsaftale for kriminalforsorgen nu sat særligt fo-kus på at sikre, at arbejdet med at overføre kriminelle udlændinge til afso-ning i hjemlandet, sker hurtigt og effektivt.Der er med flerårsaftalen bl.a. fastsat ambitiøse frister for danske myndig-heders behandling af overførselssager, ligesom overførselsindsatsen nu erkoncentreret i en særligTask Force Hjemsendelsei Justitsministeriet.Task Force Hjemsendelse har som led i sin opgave med at sikre en smidigog effektiv behandling af overførselssager bl.a. etableret nyttige bilateralekontakter med en række lande, herunder de lande, der henvises til ispørgsmålet.Indsatsen med at overføre kriminelle udlændinge til afsoning i hjemlandeter således allerede højt prioriteret i Justitsministeriet, og det er Justitsmini-steriets forventning, at de tiltag, der med flerårsaftalen er iværksat på om-rådet, vil medvirke til yderligere at styrke overførselsindsatsen.

2.

For så vidt angår muligheden for at overføre kriminelle udlændinge,som er dømt for den slags kriminalitet, der henvises til i spørgsmålet, skalJustitsministeriet generelt bemærke følgende:Reglerne om overførsel af domfældte udlændinge til strafafsoning i hjem-landet er nærmere reguleret i en række internationale regelsæt. Efter disseregelsæt forudsætter overførsel, at der på det tidspunkt, hvor den kompe-tente udenlandske myndighed modtager overførselsanmodningen, skal væ-re mindst seks måneder af den idømte sanktion tilbage at afsone.Kriminalitet som den, der henvises til i spørgsmålet, vil efter dansk ret ty-pisk føre til en straf på mindre end seks måneders fængsel, og der vil såle-2
des allerede af den grund ikke være grundlag for at søge en udlænding,som alene er idømt en sådan korterevarende straf, overført til videre afso-ning i hjemlandet.Det gælder, uanset om den pågældende eventuelt tillige måtte være udvis-ningsdømt, og uanset hvor hurtigt det i øvrigt måtte være muligt for dan-ske myndigheder at behandle en sådan sag.

3.

Særligt for så vidt angår de lande, der henvises til i spørgsmålet, be-mærkes, at de pågældende lande begge er medlemmer af EU og dermedforpligtet til at gennemføre EU’s rammeafgørelse om domfældte.Rammeafgørelsen repræsenterer en væsentlig udvidelse af mulighedernefor at overføre kriminelle EU-borgere til afsoning i hjemlandet, og det harformodningen imod sig, at de pågældende lande skulle være villige til bila-teralt i forhold til Danmark at påtage sig mere vidtgående forpligtelser.
3