Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1275844_0001.png
1275844_0002.png
1275844_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:29. august 2013Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Jean Elisabeth Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0030-1582Dok.:854742
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1019 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. juli 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1019 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kan ministeren oplyse, hvilke ændringer der kommer i for-hold til Amager politistation, til justitsministeren”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for Justitsministeriets anmodningindhentet et bidrag fra Københavns Politi.Københavns Politi har på baggrund af en række analyser ogmed baggrund i de faldende bevillinger til Københavns Politi i2013 og 2014 udarbejdet en udviklingsplan for KøbenhavnsPoliti 2013-15. Udviklingsplanen indebærer en række organi-satoriske ændringer og sammenlægninger og forventes at villetræde i kraft i begyndelsen af 2014.Ifølge udviklingsplanen vil der for de tre nuværende stationer(Amager, Bellahøj og City) navnlig ske den ændring, at de or-ganisatorisk vil blive sammenlagt til én stationsenhed (StationKøbenhavn). Ledelsen af en række funktioner vil i den forbin-delse blive sammenlagt. De bygningsmæssige faciliteter på detre stationer vil imidlertid fortsat blive benyttet, herunder denbygning på Kamillevej, der tidligere var hovedsæde for TårnbyPoliti.Sammenlægningerne af funktioner indebærer, at opgavevare-tagelsen af disse funktioner i fremtiden hovedsageligt vil skefra én af stationerne. Det er således planlagt, at alle sager ved-rørende indbrud i Københavns Politis område i fremtiden vilblive behandlet med udgangspunkt fra den nuværende StationBellahøj, ligesom udvalgte tyverisager og røverier i fremtidenvil blive behandlet med udgangspunkt fra den nuværende Sta-tion City. Behandling af sager med arrestanter vil blandt andetsom følge heraf ikke længere ske fra de bygninger, hvor Stati-on Amager i dag er beliggende. Udlændingekontrolgruppen,der behandler sager fra hele politikredsen, vil endvidere bliveflyttet fra den nuværende Station Amager til den nuværendeStation City.Grænsekontrolafdelingen, der i dag organisatorisk hører underStation Amager, vil organisatorisk blive placeret i en ny Speci-alenhed. Grænsekontrolafdelingen vil bygningsmæssigt fortsatvære beliggende i Københavns Lufthavn på Amager.
2
Advokatur Amager nedlægges og de juridiske opgaver overta-ges af Advokatur Bellahøj og Advokatur City, men der vil dogfortsat være den nødvendige juridiske tilstedeværelse på Stati-on Amager. Den tidligere retsbygning på Blåklokkevej, hvorAdvokatur Amager har været beliggende, vil i den forbindelseblive fraflyttet.Der vil fortsat være et døgnberedskab på den nuværende Stati-on Amager, ligesom der fortsat vil være vagthavende og an-holdelsesberedskab fra bygningen, bortset fra i nattetimerne.Der vil ligeledes fortsat være lokalpoliti og borgernær efter-forskning på Amager. Lokalpolitiet flyttes fra Sundhedshusetpå Kamillevej i Tårnby formentlig til lokaler på Artillerivej påAmager. Lejemålet i Sundhedshuset på Kamillevej vil i denforbindelse blive fraflyttet.Der er i forbindelse med de planlagte ændringer overordnetlagt vægt på at sikre en omkostningseffektiv drift, så Køben-havns Politi fortsat kan yde en god og effektiv politibetjeningtil borgerne i hele politikredsen. Københavns Politi vil såledesfortsat være i stand til at yde en tilfredsstillende indsats i rela-tion til borgerne på Amager.For så vidt angår de bygningsmæssige forhold på StationAmager bemærkes, at Københavns Politis forhandlinger om atovertage den såkaldte Cargo-bygning i Københavns Lufthavner blevet opgivet, idet det viste sig, at denne løsning ikke –hverken omkostningsmæssigt, størrelsesmæssigt eller belig-genhedsmæssigt – var hensigtsmæssig.Rigspolitiet kan i øvrigt henvise til Rigspolitiets tidligere udta-lelser til brug for Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr.826 fra Folketingets Retsudvalg af 11. juli 2012 og spørgsmålnr. 247 fra Folketingets Udvalg fra Udlændinge og Integrati-onspolitik af 11. marts 2013.”
3