Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1273333_0001.png
1273333_0002.png
Folketingets Retsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 19. august 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CAW/ J.nr. 2013-5529
Under henvisning til Folketingets Retsudvalgs brev af 6. august 2013(omtrykt) følger hermed social-, børne- og integrationsministerens fore-løbige svar på spørgsmål nr. 1009 (REU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Spørgsmål nr. 1009:”Ministeren bedes redegøre for sikkerheden på den lukkede institution Søn-derbro på Amager, en institution for unge, der har begået alvorlig kriminalitet,fx drab, herunder oplyse om antallet af flugter fra institutionen i 2011, 2012og hidtil i 2013, samt redegøre for, om sikkerheden er god nok, eller om denskal forbedres og i så fald oplyse, hvad sådanne tiltag skønnes at ville ko-ste.”
Svar:Børn og unge kan anbringes på sikrede afdelinger som følge af sociale år-sager eller via retssystemet som led i varetægtssurrogat, afsoning af domeller en ungdomssanktion.En sikret døgninstitution for børn og unge efter servicelovens § 66, nr. 6, er -jf. § 19 i bekendtgørelse om magtanvendelse over for børn og unge, der eranbragt uden for hjemmet - en døgninstitution, der omfatter mindst én sikretafdeling og eventuelt en eller flere ikke sikrede afdelinger. Sikrede døgninsti-tutioner kan endvidere have en eller flere særligt sikrede afdelinger, sommodtager børn og unge i de tilfælde, hvor anbringelse i en almindelig sikretafdeling ikke er eller vil være tilstrækkelig.En sikret og særligt sikret afdeling er kendetegnet ved, at det er tilladt athave yderdøre og vinduer konstant aflåste, og der er endvidere mulighed forat aflåse værelser om natten på sikrede og særligt sikrede afdelinger, jf. §
2
19, stk. 3, i bekendtgørelse om magtanvendelse over for børn og unge, derer anbragt uden for hjemmet.Det er selvsagt meget vigtigt, at sikkerheden på de sikrede døgninstitutionerer i orden, så barnet eller den unge ikke rømmer fra institutionen. Først ogfremmest af hensyn til barnet eller den unge selv, så de f.eks. ikke gør skadepå sig selv eller andre, men naturligvis også af hensyn til omverdenen.Jeg er ikke i besiddelse af de ønskede oplysninger, og jeg har derfor anmo-det Københavns Kommune om en nærmere redegørelse for sikkerheden påSønderbro. Jeg vil derfor vende tilbage til Retsudvalget med et endeligt svar,når jeg får en tilbagemelding fra Københavns Kommune.Endelig kan jeg oplyse, at anbringelsessteder, herunder også sikrede døgn-institutioner, som hovedregel skal godkendes af den kommune, hvori de erbeliggende. Det er efterfølgende også denne kommune, der skal føre detløbende driftsorienterede tilsyn med anbringelsesstedet. Dette tilsyn harfokus på blandt andet personale, bygninger og økonomi.Som følge af ’Aftalen om det nye socialtilsyn’, der blev indgået i efteråret2012 og træder i kraft 1. januar 2014, overgår både opgaven med at god-kende og føre driftsorienterede tilsyn med disse anbringelsessteder til dekommende socialtilsyn.
Annette Vilhelmsen/ Lise Stidsen Vandahl