Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1177362_0001.png
1177362_0002.png
1177362_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
13. november 2012Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Cecilie Maarbjerg QvistSagsnr.: 2012-0030-1039Dok.:561629
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 (Alm. del), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. oktober 2012. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren for hvert enkelt åbent og lukket fængsel iDanmark opgøre antallet af ansøgninger om prøveløsladelse,antallet af prøveløsladelser og afslag på prøveløsladelser samtafslagenes procentvise andel af ansøgningerne år for år fra ogmed 2009 til dato?”

Svar:

Det følger af straffelovens § 38, stk. 1, at når to tredjedele af straffetiden,dog mindst 2 måneder, er udstået, afgør justitsministeren eller den, hanbemyndiger dertil, om den dømte skal løslades på prøve. Prøveløsladelseer forudsat som et regelmæssigt led i fuldbyrdelse af fængselsstraffe på 3måneder eller derover.Det fremgår videre af § 1 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 284 af 26.marts 2012 om løsladelse af indsatte, der udstår fængselsstraf (løsladelses-bekendtgørelsen), at afgørelse om løsladelse på prøve efter straffelovens §38, stk. 1, skal træffes 4 uger inden prøveløsladelsesdatoen, medmindre detikke kan lade sig gøre af helt særlige grunde.Efter straffuldbyrdelseslovens § 80, stk. 1, skal afgørelse om løsladelse påprøve dog under alle omstændigheder træffes på et sådant tidspunkt, at løs-ladelse på prøve efter straffelovens § 38, stk. 1, kan ske straks efter udstå-else af to tredjedele af straffetiden.Sager vedrørende prøveløsladelse efter udståelse af to tredjedele af straffenafgøres således ikke efter ansøgning fra den dømte, idet kriminalforsorgenefter ovennævnte regler er forpligtet til af egen drift at overveje spørgsmå-let om prøveløsladelse efter udståelse af to tredjedele af straffen.Direktoratet for Kriminalforsorgen har foretaget en opgørelse for hvert afde 13 åbne og lukkede statsfængsler, der viser antallet af sager om prøve-løsladelse afgjort i forbindelse med den dømtes udståelse af to tredjedeleaf straffetiden. Opgørelsen vedrører prøveløsladelsessager afgjort i perio-den fra den 1. januar 2009 til den 15. oktober 2012 og er fordelt efter ka-lenderår. Opgørelsen vedlægges som bilag.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at sagerne er fordelt efter,om der blev givet tilladelse til prøveløsladelse, eller om der blev givet af-2
slag på prøveløsladelse efter udståelse af to tredjedele af straffetiden, lige-som afslagenes procentvise andel af de behandlede sager om prøveløsla-delse er angivet. Det er for hvert enkelt fængsel anført, under hvilken typeregime (åbne afdelinger, lukkede afdelinger eller arrestafdelinger) den ind-satte var placeret ved sagens afgørelse.Kriminalforsorgen behandler desuden sager om prøveløsladelse mellemhalv tid og før to tredjedele tid efter reglerne i straffelovens § 38, stk. 2, og§ 40 a, samt sager om forskudt prøveløsladelse mellem to tredjedele tid ogfør endt straf efter straffelovens § 38, stk. 1.Direktoratet for Kriminalforsorgen har imidlertid oplyst, at der i forhold tildisse sager ikke føres en afslagsstatistik, hvorfor det ikke er muligt at ud-færdige en tilsvarende opgørelse.Det skal afslutningsvis bemærkes, at en del af de indsatte, der får afslag påprøveløsladelse ved to tredjedele tid, efterfølgende bliver løsladt på prøvemellem to tredjedele tid og før endt straf. I 2011 blev således 185 indsatte iåbne og lukkede statsfængsler prøveløsladt på forskudt to tredjedele tid.
3