Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del
Offentligt
1185843_0001.png
1185843_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4301-00055Den 28. november 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 8. november 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 84 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Hans Kristian Skibby (DF).

Spørgsmål nr. 84 (alm. del)

Vil ministeren kommentere det faktum, at ansvaret for miljøforureninger erdelt mellem forsvars- og miljøministerierne, og at ingen dermed har detoverordnede ansvar (jf. omtalen i TV2 Østjylland den 5. november 2012)?

Svar

Det antages at der med spørgsmålet henvises til olie- ogkemikalieforureninger på havet og i de kystnære områder.Det er min opfattelse, at der er den fornødne klarhed om ansvarsfordelingeni relation til olie- og kemikalieforurening.Ansvaret for det danske miljøberedskab ved olie- og kemikalieforurening påhavet reguleres i havmiljølovens kap. 11.Ansvaret for olie- og kemikalieforureningsberedskabet på havet og dekystnære dele af søterritoriet ligger således hos Forsvarsministeriet, mensMiljøministeriets opgaver og ansvar på området er af administrativ art,herunder lovgivning og samordning af beredskabsplanerne.Forsvarsministeriet varetager bekæmpelsen af olie- og kemikalieforureningpå havet og de kystnære dele af søterritoriet.Ved olie- og kemikalieforurening af kyster eller i havne, forestårkommunalbestyrelsen sanering af kyststrækningerne og bekæmpelse afforurening i havnene.Kommunalbestyrelserne skal tilvejebringe en beredskabsplan og underretteMiljøministeriet og Forsvarsministeriet om indholdet af denneberedskabsplan. Miljøministeriet (Miljøstyrelsen) samordner de kommunale
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
beredskabsplaner efter forhandling med de berørte kommuner og opstiller pågrundlag af dette et samlet beredskab.I tilfælde af særlig alvorlige og omfattende forureninger kanForsvarsministeriet bestemme, at sanering af kyststrækningerne ogbekæmpelsen af forurening i havne skal ledes af Forsvarsministeriet.Ved olie- eller kemikalieforurening fra platforme eller rørledning påhvilerdet ejeren eller den, der er ansvarlig for driften af platformen ellerrørledningen, straks at påbegynde bekæmpelsen af forureningen.Miljøministeriet (Miljøstyrelsen) kan meddele påbud om, hvilkebekæmpelsesforanstaltninger der skal iværksættes, samt meddele påbud ellerfastsætte regler om beredskabet, herunder om hvilket mandskab ellermateriel som skal være til rådighed i tilfælde af uheld på anlægget.Til orientering kan det oplyses, at hovedplanen for det statslige danskeberedskab til bekæmpelse af forurening af havet med olie og andre skadeligestoffer forefindes på forsvarets hjemmeside(http://forsvaret.dk/SOK/Nationalt/Havmiljoe/Beredskabsplan/Pages/default.aspx).
Ida Auken
/
Helle Pilsgaard
2