Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del
Offentligt
1191819_0001.png
1191819_0002.png
1191819_0003.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN06-12-12Folketingets Miljøudvalg har den 16. november 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 82 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Kristi-an Skibby (DF).

Spørgsmål nr. 82:

Ministeren bedes redegøre for regeringens syn på håndteringen af miljøberedskabet påSamsø, jf. omtalen i TV2 Østjyllands nyhedsdækning af sagen den 4. og 5. november 2012hvor Samsøs borgmester og det statslige beredskabs ansatte kritiserer det nuværende be-redskab?

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besva-relse.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Det er Forsvarskommandoens vurdering, at der i TV2 Østjyllands nyhedsdækning afmiljøberedskabet den 4.-5. november 2012 ikke fremsættes nye aspekter i forhold tilden tidligere debat.Forsvarskommandoen kan oplyse, at der siden korrespondancen mellem Forsvarsmini-steriet og borgmesteren på Samsø i februar 2010 er iværksat yderligere supplerende til-tag inden for det statslige havmiljøberedskab, hvor følgende vurderes at have betydningfor Samsø-området:Et af marinehjemmeværnets fartøjer af 900-klassen, som er udrustet med flydespær-ringer, er placeret i Kalundborg. Marinehjemmeværnets fartøjer er på en times varsel._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Søværnets patruljeskibe af Diana-klassen er under udrustning med flydespærringer.Sidste skib er planlagt færdigudrustet i uge 50 i år. Der er altid mindst tre af disseskibe på patrulje i dansk farvand på en times varsel.
I tillæg til ovenstående skal det bemærkes, at Vessel Traffic Service i Storebælts an-svarsområde er udvidet til at også at dække farvandet ved Hatter øst for Samsø. Denpositive forebyggende effekt af udvidelsen beskrives bl.a. i Søfartsstyrelsens rapport tilFN’s søsikkerhedsorganisation International Maritime Organisation under punktet be-nævnt ”NAV 56/INF.8” af 20. maj 2010 og nationalt set i det årlige statusnotat om initi-ativer vedrørende sikkerhed til søs fra 2010.Ansvaret for det danske miljøberedskab ved olie- og kemikalieforurening på havet re-guleres i havmiljølovens kapitel 11. Her fremgår det, at forsvarsministeren (ved Søvær-nets Operative Kommando) varetager bekæmpelsen af olie- og kemikalieforurening påhavet og de kystnære dele af søterritoriet.Ved olie- og kemikalieforurening af kyster eller i havne forestår kommunalbestyrelsensanering af kyststrækningerne og bekæmpelse af forurening i havnene. Kommunernesudgifter til sanering af kyststrækningerne refunderes af Miljøministeriet (Miljøstyrelsen)efter bekendtgørelse nr. 1630 af 13. december 2006 (Bekendtgørelse om refusion tiludgifter til beredskab, bekæmpelses- og saneringsforanstaltninger, samt affaldsbort-skaffelse vedrørende olie- og kemikalieforurening (Strandrensningsbekendtgørelsen).Kommunalbestyrelserne skal tilvejebringe en beredskabsplan og underrette miljømini-steren og forsvarsministeren om indholdet af denne beredskabsplan. Miljøministeren(Miljøstyrelsen) samordner de kommunale beredskabsplaner efter forhandling med deberørte kommuner og opstiller på grundlag af dette et samlet beredskab.I tilfælde af særlig alvorlige og omfattende forureninger kan forsvarsministeren be-stemme, at sanering af kyststrækningerne og bekæmpelsen af forurening i havne skalledes af forsvarsministeren.Ved olie- eller kemikalieforurening fra platforme eller rørledning påhviler det ejeren ellerden, der er ansvarlig for driften af platformen eller rørledningen, straks at påbegyndebekæmpelsen af forureningen. Miljøministeren (Miljøstyrelsen) kan meddele påbud om,hvilke bekæmpelsesforanstaltninger der skal iværksættes, samt meddele påbud ellerfastsætte regler om beredskabet, herunder om hvilket mandskab eller materiel som skalvære til rådighed i tilfælde af uheld på anlægget.Det overordnede ansvar for olie- og kemikalieforureningsberedskabet på havet og de
kystnære dele af søterritoriet ligger således hos forsvarsministeren, mens miljøministe-rens opgaver og ansvar på området er mere af administrativ art, herunder lovgivning,samordning af beredskabsplanerne og refusion af udgifter til strandrensning.Til orientering kan det oplyses, at hovedplanen for det danske beredskab til bekæmpel-se af forurening af havet forefindes på forsvarets hjemmeside:(http://forsvaret.dk/SOK/Nationalt/Havmiljoe/Beredskabsplan/Pages/default.aspx)På baggrund af ovenstående er det Forsvarskommandoens vurdering, at der er den for-nødne klarhed om kompetencefordelingen i relation til bekæmpelsen af olie- og kemika-lie forurening på havet.Af forsvarsforliget 2013 – 2017 følger det endvidere, at havmiljøkapaciteten blandt an-det udvikles ved etablering at en kapacitet til bekæmpelse af olieforurening på lavt vand– tæt på kysten – en såkaldt lægtvandskapacitet. Kapaciteten etableres under inddra-gelse af hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen, der skal bemande lægtvandsfartøjer-ne.Lægtvandskapaciteten er således også omfattet af den nye aftale om redningsbered-skabet i 2013 og 2014, hvoraf det fremgår:”Som led i en generel styrkelse af det samlede danske beredskab til at bekæmpe olie-forurening i lavt vand tæt på kysten vil Beredskabsstyrelsen – i samarbejde med hjem-meværnet – bemande og operere lægtvandsfartøjer, der kan indsættes mod olieforure-ning mellem kysten og ud til den vanddybde, hvorfra de nuværende miljøskibe kan ope-rere. Den endelige placering af de kommende mobile lægtvandsfartøjer analyseresnærmere, herunder i relation til særlige følsomme områder som eksempelvis SydfynskeØhav, Vadehavet, Bornholm og Samsø.”Endelig fremgår det af forsvarsforliget, at hjemmeværnet skal styrke havmiljøindsatsen ikystzonen ved at opstille en førings- og kommunikationsstruktur til støtte for beredska-bets øvrige aktører samt støtte indsatsen i øvrigt.”Jeg kan henholde mig til det, Forsvarskommandoen har oplyst.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup