Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del
Offentligt
1175980_0001.png
1175980_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4501-00057Den 8. november 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 12. oktober 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 41 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Henrik Høegh (V).

Spørgsmål nr. 41 (alm. del)

Naturstyrelsen er kommet med indsigelse mod Slagelse Kommunes udkasttil vandhandleplaner, fordi kommunen har valgt ikke at ændrevandløbsvedligeholdelsen. I indsigelsen hedder det, atvandløbsvedligeholdelsen skal begrænses mest muligt, og hvor det er muligtudføres manuelt. Vil ministeren forklare, hvorfor ministeriet beder SlagelseKommune reducere grødeskæringen mest muligt, når denne fremgangsmådemange steder i bedste fald vil være miljømæssigt virkningsløs, og i værstefald kan forringe miljøforholdene og ødelægge dyrkningen af størrelandbrugsarealer med tab af arbejdspladser og økonomiske tab for landbrug,følgeindustri og samfund til følge?

Svar

Det kan oplyses, at Naturstyrelsens indsigelse mod Slagelse Kommunesudkast til vandhandleplan bl.a. vedrører det forhold, at Slagelse Kommunehar vedtaget en generel retningslinje om, at maskinel grødeskæringforetrækkes frem for manuel grødeskæring, og at såfremt der i regulativerkun er nævnt grødeskæring, skal denne gennemføres maskinelt. SlagelseKommune tilsidesætter derved, at der skal foretages en konkret vurdering afhvert enkelt vandløb, så det enkelte vandløb vedligeholdes på den mesthensigtsmæssige måde i forhold til miljømålet.Den retningslinje, Naturstyrelsen henviser til, er en generel retningslinje ivandplanen, som foreskriver, at vedligeholdelsen på de vandløb, som indgåri vandplanerne skal begrænses mest muligt, og udføres i et omfang, der ikkehindrer målopfyldelse. Hvilken ændring af vedligeholdelsen, der skal til forat opnå miljømålet, afhænger af en konkret vurdering af de enkeltevandløbsstrækninger. Denne vurdering skal kommunerne somvandløbsmyndighed foretage.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Hvis en kommune i forbindelse med den konkrete planlægning vurderer, aten ændring af vandløbsvedligeholdelsen ikke vil bidrage til at forbedremiljøtilstanden i vandløbet, skal kommunen gå i dialog med Naturstyrelsen.Efter en konkret vurdering kan dialogen føre til, at indsatsen ikkegennemføres.
Ida Auken
/
Helle Pilsgaard
2