Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljøudvalg
København, den 27. maj 2013Sagsnr.: 20614Dok.nr.: 526345
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 17. april 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 334(Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per ClausenSpørgsmål 334:
”Ministeren bedes redegøre for risikoen for fosformangel, når udvindingen frade kendte miner topper, samt hvilke initiativer man agter at tage både internationaltog i Danmark for at imødegå dette alvorlige problem for den fremtidigefødevareproduktion.”Svar:
Det er ifølge NaturErhvervstyrelsen korrekt, at fosfor i form af fosforit, den hyppigstbenyttede kilde til fosfatgødning og råfosfat til svin, er en begrænset ressource. Det skalvi tage alvorligt. Der er dog til gængæld relativ stor usikkerhed om, hvor mange år dervil gå, før denne ressource er opbrugt. Alt efter hvilke forskere der spørges, vilfosforressourcerne med det nuværende forbrug holde i 80-500 år endnu, mens der vilkunne ske begrænsninger i produktionen tidligere end det.Med til beskrivelsen af fosforressourcerne hører også, at det er relativt få lande, derbesidder hovedparten af disse fosforressourcer, nemlig USA, Kina og Marokko. Kinahar eksporttold på fosfor. Marokko har langt de største kendte fosforreserver, hvorafstørstedelen af forekomsterne dog findes i det besatte Vestsahara. Der er derudover etrelativt højt indhold af uønskede stoffer i den marokkanske fosfor.I Danmark arbejdes der i regi af Miljøministeriet på at øge genanvendelsen af fosfor fraspildevand, ligesom der forskes i at forbedre udnyttelsen af fosfor i aske fra forbrændthusdyrgødning. Ligeledes benytter en del landmænd sig af at tilsætte enzymet fytase tilsvinefoderet, hvilket øger optageligheden af fosfor i foderet, i stedet for at tilsætteråfosfat til foderet, således at der af den vej spares på fosfor. Om landmændene benytter
sig af fytase eller tilskudsfodrer med mineralsk fosfor, afhænger i høj grad af prisernepå fosfor. Fosforpriserne er steget i de seneste år blandt andet på grund af enfosforafgift, hvilket gør, at det bliver mere økonomisk fordelagtigt at benytte sig affytase. Efterhånden som fosforpriserne stiger, vil denne praksis formentlig blive mereog mere udbredt, men tilsætning af fytase fører ikke til fuldstændig optagelse af fosforfra planterne. På Aarhus Universitet forskes der i at forbedre virkningen af enzymet.
Mette Gjerskov
/Benjamin Nauta Ibsen
2