Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del
Offentligt
1245614_0001.png
1245614_0002.png
1245614_0003.png
1245614_0004.png
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13FLF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 278Offentligt
Spørgsmål til DCE om vandløbNotat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og EnergiDato: 9. januar 2013
Esben Astrup KristensenNikolai Friberg
Institut for Bioscience
Rekvirent:NaturstyrelsenAntal sider: 4
Faglig kommentering:Peter Wiberg-Larsen og Annette Baattrup-PedersenKvalitetssikring, centret:Poul Nordemann Jensen
Tel.: +45 8715 0000E-mail: [email protected]http://dce.au.dk
IndholdIndledningSvarAfsluttende bemærkningerReferencer3344
2

Indledning

DCE er af Naturstyrelsen blevet bedt om svar på 3 spørgsmål vedrørendevandløbsindsatsen. Specifikt drejer det sig omkring brugen af virkemidlet”ændret vedligeholdelse” til forbedring af de fysiske forhold i vandløb. De 3spørgsmål lyder:1. at vurdere betydningen af vandløbs faldhøjde i forhold til virkemidlet 'ændretvandløbsvedligeholdelse' til forbedring af de fysiske forhold i relation til vand-rammedirektivets miljømål om god økologisk tilstand. Det kan overvejes - i detomfang det måtte være formålstjenligt -at kontakte Bent Lauge Madsen for enuddybning af synspunktervedrørende faldhøjden, jfr nedenfor.2. at vurdere grødeskæring/ændret vandløbsvedligeholdelse som virkemiddel til for-bedring af de fysiske forhold i relation til vandrammedirektivets miljømål om godøkologisk tilstand.3. Om der på baggrund af den nuværende viden kan peges på yderligere virkemid-ler til forbedring af miljøtilstanden i vandløb, der umiddelbart eller senere- efteryderligere udvikling - vil kunne tages i anvendelse til at forbedre miljøtilstandeni vandløb i relation til vandrammedirektivets miljømål om god økologisk tilstand.

Svar

Spørgsmål 1 og 2.Virkemidlet”ændret vedligeholdelse” dækker over en række forskelligetitag. Det kan være fuldstændig ophør af vedligeholdelse, en reduktion ivedligeholdelsen, en ændring i tidspunkt for vedligeholdelse, en flytningaf vedligeholdelse fra vandløbet til brinkerne, en ændring af antallet afgrødeskæringer (både færre eller flere) målrettet skæring af bestemte ar-ter, skæring i flere strømrender, og flere andre muligheder. Denne storevalgmulighed gør det som udgangspunkt vanskeligt at vurdere, omvandløbets faldhøjde ogvandføringsregime har betydning for, om ”æn-dret vedligeholdelse” vil resultere i forbedringer eller forringelser afvandløbets tilstand– det afhænger jo helt af hvordan ”ændret vedlige-holdelse” implementeres.Ovennævnte ændringer i vedligeholdelse vurderes at have en positivindflydelse på de økologiske forhold i vandløb, hvilket underbygges aftidligere erfaringer fra det regionale tilsyn med indførelsen af skånsomvedligeholdelse på mange målsatte vandløbsstrækninger. Der er yderli-gere et mindre antal videnskabelige undersøgelser, der viser at plante- ogdyrelivet er mere varieret på strækninger med reduceret, eller helt uden,grødeskæring sammenlignet med strækninger, hvor grøden skæres hyp-pigt. Det vurderes derfor, at ændret grødeskæringspraksis vil have enoverordnet positiv indflydelse på tilstanden, samt muligheden for at op-nå god økologisk tilstand under forudsætning af, at vandløbene, hvorændret grødeskæring implementeres, har egnede fysiske forhold. De lo-kale forhold har afgørende betydning for om virkemidlet vil kunne for-ventes at have positive effekter. Særligt har vandløbets fald og vandfø-ring, de nuværende fysiske forhold (forekomst af forskellige substratty-per, graden af kanalisering og graden af nedgravning i terræn) og denpågældende vandløbsstræknings placering i vandløbssystemet betyd-3
ning. Det er vigtigt at både fald og vandføring tages i betragtning, da etvandløb med ringe fald sagtens kan have den nødvendige energi, såfremtvandføring er stabil høj som i hovedparten af større vestjyske vandløb.Det er yderligere også væsentligt at bemærke, at kanaliserede vandløb of-te har fået øget deres fald i forhold til naturtilstanden og dermed tilførtenergi til at flytte vandet. Det skal påpeges, at der med stor sandsynlig-hed vil forekomme tidsforsinkelse med hensyn til effekten af ændretgrødeskæring på de økologiske forhold, da det tager tid før de fysiskeforhold ændres og populationer reetablere sig. Det vurderes, at det eksi-sterende vidensgrundlag med hensyn til effekterne af ændret vedlige-holdelse på mulighederne for at opnå god økologisk tilstand er mangel-fuldt for danske vandløb som helhed.Spørgsmål 3:Notatet "Vurdering af alternative virkemidler til ændret vandløbsvedli-geholdelse med henblik på forbedring af de fysiske forhold" af 4. no-vember 2011 (Kristensen m.fl.) beskriver en række alternative virkemid-ler til ”ændret vedligeholdelse”. Disse udgør en række forskellige vand-løbsrestaureringer (genslyngning, hævning af vandløbsbund, forøgelseaf den fysiske variation ved udlæg af træ, sten eller grus) samt beplant-ning med træer langs vandløbenealle i kombination med en ændringaf vedligeholdelsen. Det er således ikke vurderet muligt at implemente-re et alternativt virkemiddel og samtidigt fortsætte med en hårdhændetvedligeholdelseden skal samtidigt ændres til noget mere miljøvenligteller helt ophøre. Disse anbefalede virkemidler vil kunne implementeresmed en forventning om en forbedring af den økologiske tilstand efter-følgende.

Afsluttende bemærkninger.

Der er gjort en række erfaringer m.m. med effekten af ændret/ophørtvedligeholdelse. Generelt set er disse erfaringer at der er en positiv effektpå den økologiske tilstand af at ændre vandløbsvedligeholdelsen. Gan-ske få mere systematiske studier peger i samme retning. Der er imidlertidet stort behov for at opsamle viden, dels ved at eksisterende data analy-seres med hensyn til at undersøge sammenhængen mellem ændret grø-deskæringspraksis og økologisk tilstand og dels at effekterne af ændretvedligeholdelse, der nu indføres, undersøges med brug af videnskabeligemetoder ved en systematisk og længerevarende vidensindsamling. Det ervigtigt at ”før-situationen” dokumenteres grundigt.Denne viden vil delskunneanvendes som ”kontrol” af effekten, dels danne grundlag forfremadrettet at kunne lave en præcis udpegning af de vandløb, hvor æn-dret vedligeholdelse vil være det rette virkemiddel.

Referencer

Kristensen, E.A., Nordemann Jensen, P., Baattrup-Pedersen, A., og Friberg,N. (2011). Vurdering af alternative virkemidler til ændret vandløbsvedlige-holdelse med henblik på forbedring af de fysiske forhold. Notat til Natursty-relsen fra Aarhus Universitet.
4