Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del
Offentligt
1235638_0001.png
1235638_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4401-00233Den 10. april 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 15. marts 2013 stillet følgende spørgsmål nr.253 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra RenéChristensen (DF).

Spørgsmål nr. 253 (alm. del)

Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Leif Andersen om kloakering idet åbne land og bundfældningstanke, jf. MIU alm. del - bilag 215.

Svar

Der har i en årrække været arbejdet for at få en bedre tilstand i vandmiljøet.Spildevandsudledninger fra enkeltejendomme uden tilslutning til kloak har envæsentlig påvirkning af særligt vandløb og søer, og derfor er der behov for atreducere udledningerne af forurenende stoffer fra disse ejendomme. I forbindelsemed vandplanerne blev der i 2012 vurderet behov for en indsats for ca. 46.000ejendomme.Der findes en række løsninger, der kan forbedre spildevandsrensningen forenkeltejendomme, herunder pileanlæg, som omtales i den i spørgsmålet nævntehenvendelse. Pileanlæg har den fordel, at der fra anlægget normalt slet ikkeudledes spildevand til vandmiljøet.Det er min opfattelse, at udgangspunktet for forbedret spildevandsrensninggenerelt må være, at de bedste, mest miljøvenlige og mest effektive teknologier børtages i anvendelse. Her mener jeg, at kommuner og vandselskaber ikke skalarbejde for at kloakere for enhver pris. Hvis der eksisterer miljømæssigtforsvarlige alternativer, der samfundsøkonomisk giver bedre mening, så menerjeg, at det er dem kommuner og vandselskaber skal arbejde for. Alt afhængig aflokale forhold kunne det f.eks. være pilerenseanlæg.I forhold til spørgsmålet om CE-mærkning af bundfældningstanke, der ligeledesrejses i henvendelsen, kan jeg oplyse, at det bør være en sag mellem borgeren ogkommunen. Styrelsen har oplyst følgende generelt om de gældende reglervedrørende funktionskrav til bundfældningstanke:”Med virkning fra 1. januar 2011 er der indført funktionskrav tilbundfældningstanke.Begrundelsen for indførelsen af disse funktionskrav var blandt andet, at Danmark– på linje med andre EU-lande – vurderede det nødvendigt at indføre krav tilrenseeffektivitet, dokumentation herfor og krav til indretning afbundfældningstanke. Baggrunden for denne vurdering var blandt andet, at enundersøgelse fra Aarhus Kommune havde vist, at nogle af de bundfældningstanke,Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
der var blevet etableret, ikke var miljømæssigt hensigtsmæssigt indrettet medhensyn til rensefunktion og tømning af tankene, hvilket havde en negativkonsekvens i forhold til den ønskede spildevandsrensning i det åbne land.Ifølge reglerne om funktionskrav til bundfældningstanke har kommunerne i enrække tilfælde en pligt til i spildevandstilladelser og påbud at stille vilkår om, at enbundfældningstank skal være CE-mærket. Dette fremgår af § 24 a ispildevandsbekendtgørelsen, jf. bekendtgørelse nr. 1587 af 15. december 2010.Kravet i spildevandsbekendtgørelsen blev indført med virkning fra 1. januar 2011.De nye funktionskrav, herunder kravet om CE-mærkning, skal derfor aleneanvendes i forhold til spildevandstilladelser og påbud, der er meddelt efter 1.januar 2011.Det vil for eksempel sige, at en spildevandstilladelse, der er udstedt før 1. januar2011, og som indeholder krav om etablering af en bundfældningstank, ikke somfølge af disse regler skal genoptages og udvides med vilkår om CE-mærkning afbundfældningstanken.”Jeg har på baggrund af spørgsmålet bedt Naturstyrelsen om at rette henvendelsetil Leif Andersen og vejlede ham om de gældende regler og klagemuligheder påområdet.
Ida Auken
/
Thorbjørn Fangel
2