Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del
Offentligt
1222361_0001.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
MinisterenJ.nr. NST-401-00687Den 5. marts 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 8. februar 2013 stillet følgende spørgsmålnr. 201 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraTorsten Schack Pedersen (V).

Spørgsmål nr. 201 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for, hvordan indstrømninger af vesterhavsvand tilLimfjorden påvirker kvælstofkoncentrationen i fjorden, herunder redegøre forde årstidsbestemte variationer i dette forhold. I den forbindelse ønskes enredegørelse for, om der en sammenhæng mellem saltkoncentration ogkvælstofkoncentration i Limfjorden, specielt i vinterhalvåret?

Svar

Spørgsmålet har været forelagt Naturstyrelsen, der har oplyst følgende:”Indstrømningen af vesterhavsvand til Limfjorden er med til at fortyndefjordvandet mht. kvælstofindhold. Det indstrømmende vand fra Vesterhavetindeholder typisk kun den halve mængde kvælstof i forhold til Skive Fjord i deninderste del af Limfjorden. I de mellemliggende bredninger variererkvælstofkoncentrationen afhængig af fortyndingsforholdet og tilstrømningen afferskvand fra oplandet. I Skive Fjord er kvælstofkoncentrationen således etresultat af den fortynding, der er forårsaget af, at ca. 75 % af vandet stammer fraVesterhavet og 25 % er ferskvand fra limfjordsoplandet.Kvælstofkoncentrationen i både vesterhavsvandet og i Limfjorden er højest ivintermånederne, hvor det biologiske forbrug af næringssalte er lavt ogafstrømningen fra land er højest. Om sommeren er koncentrationerne i bådeVesterhavet og Limfjorden 2-3 gange lavere end om vinteren.Da kvælstofkoncentrationen i Limfjorden er et resultat af tilstrømningen fraoplandet og fortyndingen med indstrømmende vand fra Vesterhavet, kan derkonstateres et sammenfald mellem saltindhold og kvælstofkoncentration. Nårsaltholdigheden er høj i Nissum Bredning i den vestlige del af Limfjorden, vilkvælstofkoncentrationen her være lav. En lav saltholdighed i Skive Fjord vil væresammenfaldende med en høj kvælstofkoncentration. Denne sammenhæng ertydeligst i vinterhalvåret, da kvælstoffet ikke optages i alger og bundplanter isamme grad som i sommerhalvåret.”
Ida Auken
/
Helle Pilsgaard
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk