Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del
Offentligt
1212313_0001.png
1212313_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4201-00353Den 5. februar 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 9. januar 2013 stillet følgende spørgsmål nr.140(alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra HenrikHøegh (V).

Spørgsmål nr. 140 (alm. del)

På samrådet i Miljøudvalget den 19. december 2012, jf. MIU alm. del -samråddspm. J, oplyste ministeren, at (citat) "så er det jo rigtigt, at nogle afkonsekvensvurderingerne inden den enkelte indsats bliver sat i gang for vandløbet,bliver først lavet nu ude i kommunerne." samt (citat): "når vi sender planerne ihøring, så skriver vi at kommunerne skal lave en økonomisk vurdering, der siger,at fører det her til for store oversvømmelser, så gør vi det ikke." Og (citat): "iforhold til hvad kommunerne har af muligheder, har det måske ikke ståetdem klart, at der er noget råderum til at sige, at det ikke giver økonomiskmening". Vil ministeren i lyset heraf bekræfte, at det er ministerens hensigt, atde økonomiske vurderinger af konsekvenserne af vandplanernes vandløbsindsats,herunder om de økonomiske omkostninger er for store, er henlagt tilkommunerne? I den forbindelse ønskes bekræftet, at kommunernes økonomiskevurderinger af konsekvenserne af vandplanernes vandløbsindsats, herunderom de økonomiske omkostninger er for store, sker efter, at staten harklassificeret vandløbene, og efter at statens vandplaner er endelige.

Svar

Før en indsats med ændret vandløbsvedligeholdelse kan igangsættes, skal dergennemføres konkrete konsekvensvurderinger, der viser, hvilke arealer der kanforventes at blive påvirket af indsatsen. Kommunerne er ansvarlige for atgennemføre disse konsekvensvurderinger. Det er først muligt at foretage dennekonkrete konsekvensvurdering, når kommunen har fastlagt, hvilken ændring ivedligeholdelsen, der konkret bør gennemføres. På baggrund afkonsekvensvurderingen vil det være muligt at vurdere de faktiske konsekvenser afindsatsen, og på baggrund heraf tage stilling til, om indsatsen faktisk skalgennemføres. Denne fremgangsmåde følger af forarbejderne til Grøn Vækst loven,som blev vedtaget under den tidligere regering.Jeg kan endvidere oplyse, at der med Grøn Vækst aftalen blev afsat en økonomiskramme til kompensation til landmænd inden for rammerne aflanddistriktsprogrammet. Vandløbsindsatsen skal gennemføres indenfor denneramme.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Viser det sig derfor i forbindelse med den konkrete konsekvensvurdering, at enindsats får vidtrækkende konsekvenser for arealerne langs vandløbet, vil indsatsenikke blive gennemført i den påtænkte form. Denne beslutning vil skulle træffes idialog med Naturstyrelsen.Ida Auken/Helle Pilsgaard
2